fredag 6 januari 2012

Jämnt lopp om delat ledarskap


Miljömagasinet är på Vänsterpartiets kongress i Uppsala och en av de stora tvistefrågorna, om partiet ska satsa på två partiledare eller ej, avgjordes under kongressens första dag.
    Delat ledarskap har föreslagits i flera motioner och varit en diskussion i partiet under många år. Några av argumenten för ett delat ledarskap är att det är feministiskt motiverat, att det avlastar partiledaren och ger en bredare representation för partiet gentemot väljarna.
    - Vi gillar olika. Vi lyssnar olika på olika människor och olika sätt att förklara saker. Det gör att det är bra med två ledare, en man och en kvinna, eller kanske två kvinnor, säger Wiwi-Anne Johansson från partistyrelsen.

Partistyrelsen emot
Valberedningens förslag till partiordförande, Jonas Sjöstedt, är positiv till delat ledarskap men majoriteten i partistyrelsen är emot. Rossana Dinamarca som senare i dag kommer att ställas som motkandidat till partiledarposten uttalar sig under debatten:
    - Jag tror på ett starkt kollektivt ledarskap som leds av en partiledare. Detta kan inte ses som en jämställdhetsfråga, det handlar inte om att räkna huvuden.
    Kalle Larsson, partistyrelsens talesperson tror att två ledare kan komma att dominera över partistyrelsen och håller inte med om att det skulle bli en avlastning med två partiledare. Han menar att ansvaret redan är fördelat; på partistyrelsen, riksdagsgruppen och talespersoner i olika sakfrågor.
    Under debatten inför beslutet är det dock mestadels positiva röster som hörs i talarstolen och det ser ut som om en majoritet av ombuden ska rösta ja. Det blir ett jämnt lopp men omröstningen slutar till partistyrelsens fördel; 115 röster mot delat ledarskap och 108 för, en avstår.

Fler kända företrädare
Kalle Larsson (Foto: Benita Eklund)
På efterföljande presskonferens är Kalle Larsson påtagligt nöjd och vill tona ner betydelsen av själva frågan. Han trodde att kongressen skulle rösta för ett delat ledarskap och menar att han hade kunnat leva med det.
    - Det finns goda argument för och mycket av argumentationen har vi tagit till oss. Vi har sett det här som en vilja till förändring och att det finns ett behov av ett breddat ledarskap.
    Partistyrelsen ska nu bland annat arbeta för att fler personer som företräder Vänsterpartiet blir kända. 

Bloggar under kongressen gör Benita Eklund och Sofia Härén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar