fredag 23 september 2011

Nya partiordföranden Annie Lööf vill tydliggöra C-värderingarna

Centerpartiets stämma, som hålls vartannat år, har i år lockat så många som 1200 deltagare. Ungefär hälften av dessa är ombud med rösträtt. En valprocess där centermedlemmarna ute i landet engagerats ledde i dag fram till att valberedningens förslag Annie Lööf valdes till ny partiordförande. Den öppna processen har fått stort genomslag i media och lockat nya medlemmar till partiet.
En enhetlig stämma slöt upp bakom Annie Lööf. Övriga kandidater; Anders W Jonsson och Anna-Karin Hatt valdes till 1:a respektive 2:a vice ordförande.
En enhetlig stämma valde Annie Lööf till ny partiledare.
Foto: Sofia Härén

Först i morgon håller Annie Lööf sitt linjetal med den ideologiska inriktningen. I sitt tacktal till stämman framhåller hon det lyssnande ledarskapet och att framtiden och framgången ska skapas gemensamt. Men ett intryck på stämman är förväntan om att Annie Lööf ska profilera partiet tydligare i relation till de andra allianspartierna och vika av något från den kompromisspolitik Maud Olofsson har hyllat.

På den efterföljande presskonferensen säger Annie Lööf att hon vill fortsätta den tradition av frihetliga centerledare som funnits under 100 år, liksom en tradition av starka kvinnor som hon vill bära vidare. Hon lyfter de tre grundvärderingarna frihet, trygghet och hållbarhet.
- I det öppna idéprogramsarbetet som nu ska inledas är det viktigt att göra våra värderingar tydliga, som omsorg om varandra och gemenskap, säger hon.
Hon lyfter flera gånger att det är viktigt att politiken ger berättelser om framtiden och hon kommer inte lägga fram några sakpolitiska förslag nu på stämman.
- Det är väldigt viktigt med en stolt grundbult och stolta grundvärderingar. Vi landar ofta i verktyg och procentsatser i stället för berättelser om vart vi ska i framtiden.

Benita Eklund och Sofia Härén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar