fredag 25 maj 2012

En flitig MP-motionär

Roland von Malmborgs viktigaste fråga.
Roland von Malmborg har varit på alla Miljöpartiets kongresser utom två. Han är en flitig motionsskrivare och som många gånger tidigare handlar en motion i årets skörd om kärnkraft. Han yrkar på att partiet bör "återuppta diskussionen om kärnkraftens extrema/särpräglade farlighet". "Besvarat", anser partistyrelsen - alltså något man redan gör. Han yrkar också på att partiet borde ge 100 000 kronor till Folkkampanjen mot kärnkraft. Ett förslag som partistyrelsen inte tycker att kongressen ska stödja.

Mer debatt
En annan av hans motioner handlar om att kongresserna, precis som förr i tiden, borde ha minst 10 timmar avsatt till debatt i plenum, i stället för cirka tre som idag. Och visst är det så att många inte får säga sitt i talarstolen. I dagens andra debattblock är det till exempel 13 personer kvar på talarlistan när tiden runnit ut. 
Eftersom debatter ofta tv-sänds kan det bli folkbildning och pr värd miljoner menar Roland von Malmborg.
Partistyrelsen säger i sitt svar till motionen att de gärna ser mer debatt men att förbehandlingen av motioner måste gå före. Arbetet måste också utföras under rimliga förhållanden:
”Att bedriva utskottsarbete mitt i natten så som brukade ske en gång i tiden är helt enkelt inte acceptabelt”, svarar man och yrkar på avslag.

Text och foto: Benita Eklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar