fredag 25 maj 2012

Vinster i friskolor överskuggar klimatbudskap

Många nybörjarombud på MP-kongressen i Umeå.

Miljömagasinet är i Umeå där Miljöpartiet håller en vad många kallar mellankongress. Förra året fick partiet nya språkrör och på kongressen nästa år ska ett nytt partiprogram klubbas igenom, vilket troligtvis inte kommer att gå helt smärtfritt.
Den enda heta frågan i medierna hittills är att det finns en risk att kongressen kör över partistyrelsens linje och kräver stopp för vinst i friskolor.
- Vi tror inte att det är en effektiv väg framåt, säger Gustav Fridolin på en presskonferens som ska handla om kongressen som helhet men som kommer att överskuggas av vinstfrågan.
Det är inte alldeles enkelt för de båda språkrören att förklara hur partistyrelsens idé om högre krav på friskolorna att låta vinsten återgå i verksamheten ska förverkligas i praktiken. Men det handlar bland annat om en syftesparagraf och ökad transparens för skolinspektionen när de ska granska skolorna.
Åsa Romson hänvisar till regler som allmännyttan arbetar efter.
- Där finns en bolagsordning där man tydligt anger hur man använder sitt överskott, säger hon.

Klimatterapi
Men språkrören vill gärna tona ner vinstfrågan och kongressen som helhet är vinklad på klimatbudskapet med kampanjen ”Sverige behöver klimatterapi! Det är inte dig det är fel på, det är politiken”. På agendan står bland annat en klimatproposition, klimatprat i terapisoffa och en happening ute på Rådhustorget i eftermiddag där språkrören med flera kommer att köra något de själva kallar "speeddejting" med umeåborna.
 
Åsa Romson invigningstalar.
Många nybörjarombud
I pressrummet är det glest men kongressen är för övrigt välbesökt. Miljöpartiet har fått många nya medlemmar de senaste åren och en stor andel av de röstande ombuden är på en kongress för första gången. Åsa Romson gläds i sitt invigningstal åt att den gröna rörelsen växer och lyfter i positiva ordalag att Miljöpartiet är ett parti i förändring.
Klimatet och energifrågan genomsyrar talet och Åsa Romson efterlyser ”ordning och reda i klimatpolitiken”. Bland annat föreslår hon ett politiskt ramverk där det preciseras hur utsläppen ska minska och i vilken takt, något hon kallar en klimatbudgetlag.
Hon är starkt kritiskt mot dagens energidebatt som hon ser som ett eko från 70-talet med rop om ny kärnkraft.
- Men 2012 är det inte den gamla kärnkraftstekniken som är nyckel till ett nytt energisystem, det är förnybart. Sverige står inför ett vägval – stora kostnader för ny kärnkraft eller satsningar för att nå målet 100 procent förnybar energi. Det går inte att göra både och.

Politik som bromsar
Åsa Romson menar att det är politiska beslut som bromsar framväxten av förnybart. Hon nämner fem olika hinder som finns utvecklade i en rapport som släpps i dag. Det handlar bland annat om att den nuvarande energiuppgörelsen är en kompromiss utan inriktning, dåliga stödsystem för förnybart och att det saknas ambitioner på energieffektiviseringsområdet.

Text och foto: Benita Eklund





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar