fredag 24 maj 2013

Debatt om arbetstiden

I den öppna debatten om arbetsmarknadspropositionen är en överväldigande majoritet för en sänkt normalarbetstid. Talarlistan, som varvas kvinnor och män, är lång och bara en bråkdel hinns med. Många berömmer propositionen som helhet och inläggen handlar nästan bara om motion 1.3 och 1.4 som föreslår att Miljöpartiet ska verka för en förkortad normalarbetstid. Den förstnämnda motionen vill ha 30 timmar per vecka som norm medan 1.4, som flest uttalar sitt stöd för, yrkar på att ”riksdagsgruppen ska verka för att sänka normalarbetstiden till 35 timmar per vecka i ett första steg”.
Talarlistan var lång när arbetsmarknadsprop-
ositionen debatterades. Här Birgit Sievers.

Yrkar avslag
Partistyrelsen har yrkat på avslag med argument som att det i dag finns fackligt stöd att arbeta med arbetstidsfrågan, men inte genom normalarbetstidslagstiftningen. De menar att denna fyller en funktion som skyddslagstiftning men att dess inverkan på arbetsmarknaden är liten. De poängterar också att de lyssnat på partiets eget rådslag ”Makten över tiden”. De menar att propositionen så som den ser ut innehåller konkreta förslag för sänkt arbetstid och för schyssta arbetsvillkor.

"Stelbent metod"
Yvonne Ruwaida, från partistyrelsen, är först ut på talarlistan och uttalar sitt stöd för propositionen.
- Propositionen innehåller ett paket med åtgärder för att sänka arbetstiden, anser hon.
Senare i debatten gör Lennart Olsen, partistyrelsemedlem och en del av både rådslaget ”Makten över tiden” och partiprogramsgruppen, detsamma. Han menar att partiet måste tänka nytt.
- Vi ska jobba för sänkt arbetstid, frågan är inte om utan hur.
Han menar att rådslaget visade att bara en bråkdel vill sänka normalarbetstiden och han tror på att bygga ut arbetstidsbankerna som redan finns på marknaden.
- Det är bättre än en stelbent metod som att sänka normalarbetstiden

Jämställdhet och klimat
Men en lång rad ombud förefaller inte lika övertygade.
Martin Hansson menar att det är nödvändigt och genomförbart med sänkt normalarbetstid.
- Vi måste dela på jobben fullt ut för ett bättre samhälle.
Olof Olsson tycker att partiet nu har en historisk chans att visa sig som en framåtblickande rörelse.
- Vi kan bättre än så här. Vi ska elda under den vrede som växer och visa att det finns alternativ, säger han och möts av en stor applåd.
Birgit Sievers påpekar att detta också är en jämställdhetsfråga.
- Det finns många i dag som arbetar 35 eller 38 timmars arbetsvecka men det är inte de lågbetalade kvinnorna som fått gå ner i arbetstid.
Christoffer Sjögren tycker att det är tandlöst att tro att arbetsmarknadens parter kommer att korta arbetstiden. Jennifer Forsell anser att det är fel att låta facket ta ansvaret och Mattias Näslund reflekterar över när Miljöpartiet slutade tro att lagstiftning är normerande.
Några, till exempel Kristin Lilieqvist, som tycker att motionen om 35 timmarsvecka är en bra kompromiss, betonar att detta också rör klimatet, vilket gör det hela mer brådskande. Hon tillägger också att det är pinsamt att partiet har tagit det ”moderata hitte-på-ordet” arbetslinje som slagord.

Benita Eklund och Sofia Härén
Foto: Benita Eklund

2 kommentarer:

  1. Hej
    Ett förtydligande. Jag sade inte i debatten om arbetstiden att bara en bråkdel vill sänka arbetstiden. Det var tvärtom en majoritet som ville det i rådslaget Makten över tiden. När man frågade miljöpartisterna själva om HUR de skulle vilja sänka sin egen arbetstid om de fick chansen, var det dock bara en mindre del som ville göra det just som en sänkt normalarbetstid per vecka. Många ville sänka på andra sätt, t.ex. en dag ledigt då och då, längre årlig semester eller spara ledighet över flera år till ett "minifriår". Därför bör man välja mer flexibla metoder som t.ex. en lagstadgad arbetstidsbank efter modell som finns i några kollektivavtal idag. Där kan arbetstagaren själv välja om man vill ta ut en viss del av löneutrymmet som kortare arbetstid eller ökad lön (drygt hälften väljer då kortare arbetstid) och också i vilken form man i så fall vill minska sin arbetstid. Detta är en bättre lösning som ökar individernas egen frihet att finna lösningar som passar en själv bäst i stället för att gå vi ändringar av normalarbetstiden som är mer stelbent och också ineffektivt.
    Vänliga hälsningar
    Lennart Olsen

    SvaraRadera
  2. Tack för ditt förtydligande. Det var så vi uppfattade dig också, det skulle ha stått normalarbetstiden i inlägget. Vi korrigerar. Hälsning Benita och Sofia.

    SvaraRadera