fredag 24 maj 2013

MP-kongress i Västerås

Åsa Romson inledningstalar
Miljöpartiet har kongress och Miljömagasinet är här hela helgen. Det blir något nedslag här på bloggen och mer i nästa veckas pappersupplaga.

Dags för en ny arbetslinje
Språkröret Åsa Romson håller det inledande talet och presenterar kongressens anslag Dags för en ny arbetslinje.
Hon tar avstamp i den senaste tidens konfrontationer mellan ungdomar och polis och menar att politiken vänt Husby och andra förorter ryggen i många år.
- En del politiker försöker nu, diskret eller mer tydligt, ducka från ansvaret och i stället skylla på invandringen. Jag tycker att det är ynkligt. Människor vill ha samma sak oavsett om man bor, i förorten, i innerstaden eller i glesbygden. Man vill ha ett jobb att gå till, en skola som fungerar och man vill känna framtidstro.
Huvudspår på kongressen är jobben och att ta fram riktlinjer för en arbetslinje sammankopplad med den gröna omställningen.
- Vi måste forma en ekonomisk modell där det lönar sig att göra de investeringar som gör samhället bättre, och där det kostar att göra fel.

Nya partiprogrammet
Åsa Romson och Gustav Fridolin
Men kanske ännu mer centralt på årets kongress är det nya partiprogrammet, som ska vägleda partiet i tio år framöver. Det förslag som ligger på bordet har tagits fram i en öppen process under lång tid men fortfarande återstår meningsskiljaktigheter bland kongressens ombud. På presskonferensen som följer Åsa Romsons tal vill språkrören som brukligt tona ner motsättningarna men säger att en knäckfråga är om partiet ska jobba för färre timmar än 40 i normalarbetstidslagen eller ej. Partistyrelsen tycker inte att detta är vägen framåt – de anser att detaljerna snarare är en fråga för arbetsmarknadens parter - men menar att man i grunden är ense om att minskad arbetstid är ett sätt att nå ”ett mänskligare arbetsliv”, som Gustav Fridolin uttrycker det.

”Kopiös mängd yrkanden”
Hur det kommer att gå är svårt att förutse menar Åsa Romson eftersom det finns en ”kopiös mängd yrkanden”. Men hon är inte rädd för debatten, hävdar hon i sitt tal till partimedlemmarna.
- Jag ser fram emot diskussionerna de kommande dagarna. Jag har aldrig förstått de där partierna där det ses som ett problem att man har tuffa debatter, det är ju när vi verkligen tar debatter om sakfrågor på djupet som vi kommer fram till bra beslut.

Benita Eklund och Sofia Härén
Foto: Benita Eklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar