lördag 25 maj 2013

Förslag: Investera i ungas framtid

Lena Hök från Skandia och Per Bolund (MP) om hur invest-
eringar i unga kan spara stora kostnader för samhället. 
Miljöpartiet beskriver hur sociala investeringar vinner ökat intresse i många kommuner och landsting. Partiet föreslår att långsiktiga och förebyggande satsningar på unga kan säkerställas i hela landet genom ett socialt investeringsprogram, delvis finansierat av staten.

Per Bolund, ekonomiskpolitisk talesperson, presenterar förslaget och jämför med de stora och lyckade satsningar som genomfördes i klimatinvesteringsprogrammet (Klimp), innan det lades ner av den sittande regeringen. När det gällde Klimp kunde staten skjuta till 25 procent av de totala kostnaderna och enligt Naturvårdsverket genomfördes över 900 åtgärder för minskad klimatpåverkan.

Tidiga insatser
Miljöpartiet hänvisar till forskning som visar att många av de barn som vid upprepade tillfällen före 13 års ålder har snattat, skolkat eller vandaliserat, fortsätter att begå brott senare i livet.
- Om man går in tidigt med mindre insatser så kan man minska stora kostnader i framtiden på grund av exempelvis missbruk eller kriminalitet, säger Per Bolund. Det blir vinster både för individen och samhällsekonomiskt.
I dag finns det projekt riktade till unga i några få kommuner som Norrköping och Gotland. Linköpings kommun beslutade i höstas om att införa en social investeringsfond. Om det ska lyckas krävs det samarbete mellan flera olika aktörer och Per Bolund påpekar att det är rimligt att hela samhället hjälper till med finansiering av något som gynnar hela skattekollektivet. Det är inte bara kommunerna som ska stå för det.

Självfinansierande
Miljöpartiet föreslår satsningar på 1,1 miljard kronor under fyra år och även att en statlig utredning ska tillsättas för att bland annat beräkna vinsterna för olika sektorer och se över eventuella behov av ny lagstiftning.
- Tanken är att det ska vara självfinansierande på sikt, säger Nils Hillerbrand (MP) från Linköpings kommun. Det ska inte bli en kostnad som går ut över andra nämnder.
Men han tror att samfinansiering skulle kunna få fler kommuner att våga starta liknande projekt.
Lena Hök från försäkringsbolaget Skandia berättar att många kommuner i dag uppger att de inte har råd med satsningar på unga, så hon plockar fram lokala siffror som illustration.
- I år kommer 1400 elever att börja skolan här i Västerås. Enligt statistik kommer 13 procent att hamna i utanförskap. Det är 198 barn som kommer få problem med psykisk ohälsa, kriminalitet och missbruk med kostnader för samhället på cirka 3 miljarder kronor i ett livsperspektiv, säger hon.

Sofia Härén och Charlotte Wester
Foto: Sofia Härén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar