lördag 25 maj 2013

Den dubbla kinesiska tillväxten

Det globala perspektivet diskuterades också på Miljöpartiets kongress. Under rubriken Kina - grön kraft i geopolitiken talade Karl Hallding om Kinas expansion, och begränsningar.

Kina och Indien har 40 procent av världens fattiga så för dem handlar det främst om att lyfta folket ur fattigdom, säger Karl Hallding, Stockholm Environment Insitute (SEI). För att bygga vägar och skolor behövs råvaror som kräver mycket energi. När efterfrågan ökar går priserna upp.
- Gällande grön teknikutveckling ligger Kina i topp.
Kina är både världens största producent av komponenter och marknad för investeringar när det gäller grön teknik.
- I Kina handlar utvecklingen inte primärt om omtanke för miljön, utan energisäkerhet. Det är för problematiskt att vara beroende av kol och olja utifrån.

Karl Hallding om Kinas ökande satsningar på
förnybar energi.

Förnybar politik
Satsningen på förnybart i Kina är ett resultat av politik, enligt Hallding. I början av 2000-talet gick utvecklingen så snabbt att landet drabbades av elbortfall. Det gjorde att kinesiska ledare blev tvungna att hitta en mer resurseffektiv modell. De beslutade att minska energiintensiteten med 20 procent och öka andelen förnybar energi från 5 till 15 procent till år 2020.
Den gröna utvecklingen handlar även om miljökonsekvenserna, främst kopplade till luftföroreningar som till stor del beror på koleldade kraftverk, kemifabriker och trafik.
- När vi har tittat på klimatrelaterade risker är de störst för Kina, vilket dels slår hårt mot deras ekonomi när det gäller investeringar, dels gör att det sker en Brain drain, det vill säga att landet har svårt att behålla kompetenta människor.

Den gröna hästen
Men den gröna utvecklingen till trots dras landet med ett stort beroende av både olja och kol. Kina är världens största producent av kol och har även flera kärnkraftverk i drift.
- Den gröna hästen springer så snabbt den kan, men den bruna hästen springer ändå fortare, för annars faller den kinesiska ekonomin, och världens.
Enligt studier från bland annat SEI kommer stora delar av världen att drabbas av recession. Men medan det inom Miljöpartiet pågår en diskussion om nolltillväxt, vilket enligt Karl Hallding är intressant, menar han att det är viktigare att fundera på hur samhället kan komma att se ut med låg tillväxt.
Avslutningsvis har också denna fråga en demokratidimension: Hur resurserna ska fördelas. Flera deltagare i publiken tar upp att länder i nord måste tillåta syd att utvecklas genom att minska konsumtionen, bygga robustare samhällen och omprioritera.

Charlotte Wester och Sofia Härén
Foto: Charlotte Wester


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar