måndag 4 juli 2011

Bra eller dåligt med EU?

I Europahusets lokaler pressades i går Gustav Fridolin och europaparlamentariker Carl Schlyter om Miljöpartiets inställning till EU. Utfrågarna KG Bergström och Lena Mellin uppehöll sig länge kring det tvetydiga i att partiets två EU-parlamentariker har olika syn på EU. Carl Schlyter menar att det är bra att EU har makt vad gäller miljölagstiftning men att den för övrigt ska vara mycket begränsad. Han lyfter samtalet och idéutbytet som något positivt men betonar att det finns andra lika bra och billigare sätt att åstadkomma detta. Isabella Lövin ser generellt mer positivt på EU och möjligheterna att fatta övergripande beslut.
Varken Carl Schlyter eller Gustav Fridolin ser dock några problem i dessa olika utgångspunkter. Även om medlemsomröstningen 2008 visade att partiets medlemmar vill att Sverige ska vara med i EU så finns det fortfarande många anhängare som har en mycket kritisk hållning till samarbetet.
Gustav Fridolin drog lite på svaret om hur han själv skulle röstat i medlemsomröstningen men bekände till sist att han inte vill att Sverige ska begära utträde ut EU.
­- Jag är i grunden inte emot ett medlemskap men tycker att EU i många delar utvecklas åt fel håll.
Han pekar bland annat på problemet med harmonisering vilket innebär att det blir svårt för de länder som vill gå före på miljöområdet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar