fredag 15 juli 2011

Ett rop på politisk handlingskraft



Missnöjet med svensk miljöpolitik är stort. Det är ett bestående intryck från årets politikervecka i Visby. Ingen nyhet kanske men förvånande är att kritiken i hög grad kommer från oväntat håll; människor i ledande positioner på små och stora företag klagar på svaga eller obefintliga direktiv inom miljöområdet. Insikten finns att vi står inför en omställning men hur omfattande kommer den att bli? Hur ska de investera? Vilka lösningar är bäst att satsa på?

Några hoppas på kärnkraft, andra på GMO men också mer framsynta idéer dryftas på mingel och seminarier. Näringslivet funderar och på plats i Almedalen finns också engagerade människor som under lång tid arbetat med dessa frågor. I dag står till exempel ett fönster på glänt för organisationsvärldens förslag på hållbara lösningar.
Miljöfrågorna var mer synliga än någonsin i Visbyvimlet men i partiledarnas tal var de märkligt obetydliga. Inte ens hos Miljöpartiets språkrör stod de i fokus. Planetens hälsa befinner sig på ett sluttande plan medan den politiska makten väntar på initiativ utifrån; från EU och från den globala klimatavtalsprocessen som allt färre tror på.
Det är positivt att några i detta läge ändå väljer att gå före. Det handlar förstås inte om att i altruistisk anda rädda jorden utan om att få med sig sitt företag in i framtiden. Det kan bli dyrt att skjuta upp förnyelse som ändå måste komma. En annan poäng med att vara proaktiv, ur företagarperspektiv, är att miljöanpassning fortfarande stärker varumärket, på samma sätt som pappor som är hemma med sina barn i ett omodernt samhälle får ovationer.

Men även om utgångspunkten är ytlig så kan utfallet bli bra. Det är nu upp till politikerna att premiera goda initiativ och skapa långsiktiga styrmedel. Och till medier och allmänhet att skilja verkliga lösningar från PR-mässig grönmålning.

Fler rapporter och analyser i Miljömagasinets pappersupplaga nr. 28 / 2011

Benita Eklund och Sofia Härén

Foto överst: Jens Holm grillas om vänsterpartiets miljöpolitik
Fotograf: Benita Eklund

Publik i Almedalen (foto: Benita Eklund)
Reinfeldt talar i Almedalen (foto: Benita Eklund)
Mälarregionens mingel (foto: Benita Eklund)
Gudrun Schyman i rättvismärkt modevisning
(foto: Benita Eklund)
Lagning och återvinning på Kupan
(foto: Benita Eklund)
Alternativa politikerveckan på St Hansskolan
(foto: Benita Eklund)
Ship to gaza insamling
(foto: Benita Eklund)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar