tisdag 5 juli 2011

Inför Världstoppmötet i Rio 2012

Nästa år är det 20 år sedan Riokonferensen som i många avseenden var startskottet för det internationella miljöarbetet. Det var bland annat Riokonventionen som låg bakom det svenska arbetet med Agenda 21. Vad vill Sverige åstadkomma på det internationella toppmötet 2012, som symboliskt återigen har lagts i Rio, och vad vill de unga politikerna i ungdomsförbunden? Det var frågan i går på ett seminarium arrangerat av SWEDESD och ICLD.
Vikten av att ha en helhetssyn illustrerades inledningsvis av forskaren Annika Varnäs från SEI (Stockholm Environment Institute). Hon visade på problemet att västvärlden i allt större utsträckning utlokaliserar utsläppen genom att flytta produktionen av varor till fattigare länder. Vilket gör att de utsläppen inte syns i statistiken som den är utformad i dag.
- De utsläppsminskningar vi gör här äts upp av ökad konsumtion, säger hon.

Förväntningarna inför Riomötet handlade i paneldiskussionen mycket om att koppla ihop de tre pelarna ekologi, ekonomi och socialt ansvar.
- En utveckling som är hållbar handlar om att koppla ihop sektorer, inte bara att tala om miljöfrågor, säger Anders Wijkman, Tällberg Foundation.
Han berättar om UNEP:s (FN:s miljöprogram) arbete för så kallad ”Green economy” som bland annat innebär cirkulär ekonomi med högre grad av återbruk i motsats till dagens linjära modell.
- I dag växer vi genom att utnyttja råvaror och energi eftersom det har varit billigare att ta nytt än att cirkulera, säger han.
Anders Wijkman betonar att det är grön ekonomi och inte grön tillväxt som UNEP pratar om.
Maria Berlekom från SIDA tycker att vi redan nu har ett bredare anslag och att detta är hälsosamt. Hon betonar också, liksom flera andra i panelen, vikten av att stärka kopplingen mellan det lokala och globala.
- Vi måste stärka den lokala entreprenörskraften.
Björn Andersson, Utrikesdepartementet, menar att både Sverige och EU vill ha ett starkare UNEP.
- Vi vill se hur FN kan jobba mer med hållbarhet på lokal nivå, säger han.

Ungdomsförbundens syn på Rio 2012 spretade mer än föregående panels och diskussionen fick ofta en ytlig ideologisk karaktär.
Hanna Wagenius, ordförande i CUF, tycker att det är positivt att miljöfrågan är på agendan men att debatten är för teknisk, hon hoppas på mer ideologi framöver. En lösning som hon förespråkar är ökad frihandel. Hon och de andra i alliansens ungdomsförbund, liksom Sverigedemokraternas Charlotte Qvick, betonade det personliga ansvaret och några andra förslag för hållbar utveckling var mer marknadsekonomi och arbete för demokrati.
- Det är bra med en teknisk debatt eftersom det ger ett kunskapslyft och hjälper människor att ta ett större ansvar, säger Karl Axelsson, 2:e vice ordförande i LUF.
Mattias Vepsä, förbundssekreterare SSU menar att det personliga ansvaret glorifieras och att det är viktigt att se helheten.
- Det är viktigt att koppla ihop klimatkrisen med finanskris och pågående demokratikamp. Det hänger ihop, säger han.
Rebecka Carlsson, språkrör Grön Ungdom, tror också på en större diskussion.
- När det bara är tillväxtfokus får andra värden stå tillbaka, säger hon.
I motsats till KDU:s ordförande Aron Modig som ser positivt på den tekniska utvecklingen i Sverige vill Rebecka Carlsson se en högre målsättning.
- Sverige har för låga klimatmål och det ger i sin tur mesiga åtgärder. Nu satsar Sverige på att bli lite mindre dåliga istället för att vara bra, säger hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar