måndag 4 juli 2011

Miljöpartiet lyfter gymnasieskolan

Miljöpartiets presskonferens på söndag eftermiddag var ett förspel till språkrörens tal och hade fokus på ungas situation i Sverige. Gustav Fridolin och Åsa Romson menade att ett sätt att förbättra denna är att se till att fler får en färdig gymnasieutbildning.
- Utbildning är nyckeln till att individen ska våga bli entreprenör och bli kritiskt tänkande, säger Gustav Fridolin. Många vuxna behöver få en andra chans och få chansen till den biljetten in i framtiden.
Enligt Miljöpartiet är det motsvarande fyra elever i varje klass som hoppar av gymnasiet, totalt 16 000 ungdomar i varje årskull. En undersökning som partiet har beställt visar att detta kostar samhället 6 miljarder varje år i arbetslöshetsstöd, uteblivna skatteintäkter och de kostnader för fysisk och psykisk ohälsa som det för med sig. Eftersom situationen varit likadan i cirka tio år är flera årskullar drabbade och kostnaderna betydligt högre.
Språkrören presenterar därför tre förslag för att bryta den här utvecklingen. Målet är att alla tonåringar ska ha kompletta betyg 2025.
Det första förslaget är att alla gymnasieelever ska ha en individuell studieplan. Det andra är 5000 nya studieplatser på komvux och folkhögskolor för att ge bättre möjligheter för vuxna att läsa in gymnasiekompetensen. Det tredje är att låta personer under 24 år få möjlighet att göra detta utan att behöva ta studielån, det vill säga en utökning av studiemedlet, troligtvis under ett år.
- Det är inte självklart att ta lån för att studera i den här gruppen, säger Åsa Romson.
Hon påpekar att detta även är kopplat till barnfattigdomen som har uppmärksammats mycket på senaste tiden.
- Vi behöver se att utbildningssystemet korrelerar med övriga system. De som är unga föräldrar är ofta de utan högre utbildning, säger hon.
Kostnaden för satsningarna beräknas bli cirka 600 miljoner kronor per år.

I talet på kvällen i Almedalen jämför Gustav Fridolin den nuvarande skolpolitiken med en motorväg där alla färdas i 120 kilometer i timmen. Han vill istället utrusta barnen med karta och kompass och förespråkar en mer krokig väg till utveckling.
Han säger vid ett flertal gånger att han tror på en skola som öppnar dörrar och tar omställningsindustrin som ett exempel. Det saknas arbetskraft med kunskap om den nya tekniken för vind- och solenergi.
- Vi behöver inte lära oss att hantera verkligheten som den är i dag utan forma en ny verklighet i morgon.
Han talar också om problemen med många könssegregerade yrkesutbildningar och hur det påverkar samhället.
- Det är ett problem för varje individ som begränsas i sina livsval.
Gustav Fridolin berättar att han snart själv ska bli pappa och önskar att hans barn ska få samma möjligheter oavsett om det är en pojke eller flicka. Han talar också om att man måste satsa för att skapa ett bättre samhälle. Satsningar på skolan ska inte ses som en kostnad utan som en investering.
- Ett land som slutar vara fantastiskt för alla är snart inte fantastiskt för någon.

Åsa Romson talade också om Miljöpartiets utspel för dagen, en gymnasieskola för alla och möjligheter till en ny chans om man misslyckas.
- Vi måste förbättra båda de spåren.
Både Gustav Fridolin och Åsa Romson har egna erfarenheter som lärare och utstrålar förankring och engagemang i frågan. Partiets framträdande i Almedalen hade dock tjänat på att de båda talen kompletterat varandra mer. En stor del av Åsa Romsons tal handlade också om gymnasiereformens utformning och bakgrund. Hon gav några exempel på det långsiktiga värdet av en befolkning med god kunskap; ett villkor för att kunna göra genomgripande reformer på miljöområdet. Och en grund för att inte skapa nya problem när vi försöker lösa gamla. Hon tar kärnkraften som exempel.
Åsa Romson tycker också att vi bör bli bättre på att nyttja den kunskap vi redan har. Det kan till exempel handla om en ärligare resultaträkning där naturens värde tas med i boksluten.
- Den kunskap vi har i dag om komplexa samband i våra ekosystem och sambanden mellan ekologi och ekonomi måste användas.

Foto: Åsa Romson och Gustav Fridolin håller presskonferens
Fotograf: Benita Eklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar