torsdag 7 juli 2011

Ett folkligare Almedalen på danska

I Visby rör sig under Almedalsveckan en stor del av den svenska makteliten. Men även några utländska gäster hittar hit. Hetast i år är Jesse Jackson, amerikansk politiker och människorättsaktivist, även känd som en av Martin Luther Kings närmaste män.
En mer kortväga besökare som vi träffar i visbyvimlet är Winni Grosbøll, Bornholms socialdemokratiska borgmästare. Hon är en av initiativtagarna till Folkmötet (Folkemødet) på Bornholm som hölls för första gången för mindre än en månad sedan. Den danska motsvarigheten till Almedalen.
- Det var riktigt fint, säger hon. Det har länge funnits behov av detta i Danmark och vi har stor uppbackning från den politiska oppositionen.
Hon är medveten om den svenska kritiken om elitism i Almedalen.
- Vi kallar det Folkmötet och vill bemöta den sortens kritik. Tanken är att det ska vara mer folkligt.
Hon tycker att det är ett problem att det under Almedalsveckan är mycket slutna mingel som man måste föranmäla sig till.
- Vi vill göra det annorlunda med mer öppna fester. Vi vill också göra det mer attraktivt för vanligt folk att komma.
Under fyra dagar hölls drygt 250 arrangemang. Ett särskilt program för barn och exempelvis en kock som i samarbete med Greenpeace åskådliggjorde en diskussion om fiskepolitik. Lite mer underhållande och lättsamt. Hon lyfter också betydelsen av de informella mötena mellan allmänhet och politiker som vanligtvis inte sker.
- Många säger att det är en upplevelse att få träffa de människor som man bara sett på tv. Att man kan se statsministern på gatan.

Det är snart riksdagsval i Danmark och Winni Grosbøll tycker att den politiska retoriken är lite väl hård. Folkmötet var en chans att lätta upp det.
Hon är själv född och uppvuxen på Bornholm och har varit politiskt aktiv sedan tonåren. Som många andra i små samhällen flyttade hon till Köpenhamn för att studera men efter en examen i historia och samhällsvetenskap flyttade hon tillbaka. Sedan ett och halvt år är hon borgmästare i regionskommunen Bornholm trots att hon bara är 34 år.
Hon berättar att det finns stora likheter mellan Gotland och Bornholm men också stora skillnader. Som många glesbygdskommuner finns det problem med utflyttning och arbetslöshet på Bornholm och Winni Grosbøll ser Gotland som ett gott exempel på att det inte behöver vara så. En viktig faktor tror hon är Gotlands högskola, men även det faktum att Sverige har en mer aktiv regionspolitik än Danmark. Hon ser också Folkmötet som en chans att berätta en annan historia om Bornholm.
- Vi tittar mycket på Gotland. Det är en region med bra ekonomi och position och med en ökande befolkning

Foto: Winni Grosbøll som startat en politikervecka på Bornholm
Fotograf: Sofia Hären

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar