torsdag 4 juli 2013

Det EU-kritiska Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt och Mikael Gustavsson frågas ut om EU.
 Europahuset, i EU-parlamentets och EU-kommissionens regi, storsatsar under Almedalsveckan, med en lång rad programpunkter och idel kända ansikten. I dag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen och för en liten stund sedan hölls en utfrågning av partiledaren Jonas Sjöstedt och partiets EU-parlamentariker Mikael Gustavsson. För frågorna står journalisterna Lena Mellin och KG Bergström. Som EU-kritiskt parti ser Vänsterpartiet stora problem med EU men också några möjligheter.
- EU kan spela en stor roll för miljön, vara en pådrivare för att få ett klimatavtal, säger Mikael Gustavsson.
Jonas Sjöstedt lyfter finansiella transaktioner som ett lämpligt område för överstatlighet, för att förhindra spekulation, men tillägger att mycket likväl kan lösas genom samarbete.

Superstat med demokratiska brister
Nackdelarna är förstås betydligt fler än fördelarna enligt Vänsterpartiet. EU:s utveckling mot en ”superstat” och bristen på demokrati framstår under denna utfrågning som två särskilt allvarliga problem.
Men att flytta över makt till EU är ju ett demokratiskt fattat beslut, påpekar KG Bergström.
- Det betyder inte att institutionerna är demokratiska, säger Jonas Sjöstedt.
Andra problem som partiledaren lyfter är att EU-domstolen har för stor makt och att stora delar av processerna i EU sker bakom stängda dörrar. Han tycker också att det är ett problem att "rätten att föreslå lagar tillhör byråkratin och inte de folkvalda".
EU:s hårda sätt att styra leder till många problem, menar Jonas Sjöstedt, bland annat nationalism. De aktuella ekonomiska problemen i unionen ser han också delvis som en produkt av centralt beslutsfattande.
- Man är dogmatisk i den ekonomiska politiken. Priset betalas av barnen i Grekland som inte får vaccinationer längre.

Öppning för omförhandlingar
Vänsterpartiet tycker att vi borde lämna EU men driver av praktiska skäl inte detta krav i dag. I stället ser de nu en väg av omförhandling öppna sig i och med de processer som pågår i Storbritannien. Några förändringar han vill se är mer inflytande över kollektivavtalsfrågor, undantag från EMU, rätt att gå före på miljöområdet och rätten till en egen jordbrukspolitik.
- Jag vill ha ett pragmatiskt och realistiskt europasamarbete.
Sverige är med i tusentals internationella avtal, säger han och vill gärna utveckla det nordiska samarbetet.
- Hela tanken att utan EU finns ingenting är främmande för mig.
Så du vill uppfinna hjulet igen, raljerar KG Bergström.
- Om hjulet är fyrkantigt och inte fungerar, då får man göra det, svarar Jonas Sjöstedt.

Text och foto: Benita Eklund 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar