torsdag 4 juli 2013

Plats på scen för klimatfrågan

En lättsam och självsäker Gustav Fridolin på scenen i Almedalen.
Nej, tiden när klimatfrågan stod i statsministerns fokus är definitivt förbi. Inte heller i år fick miljön någon roll i Fredrik Reinfeldts almedalstal. Även miljöpartiet brukar i sin ambition att bredda partiet emellanåt lämna vår mesta ödesfråga därhän men i år ger Gustav Fridolin tyngd åt människans utsatthet, genom att till exempel avsluta sitt tal med ett långt citat ur Ellen Keys Skymningsbrasan, och kommenterar:
- Vi är en generation som vet enligt vilken måttstock våra barn kommer bedöma oss. Vi vet vad som är vår historiska uppgift. Klarade vi av att möta klimatutmaningen, eller lämnade vi den därhän?
Gustav Fridolin liknar regeringens klimatpolitik vid hur grekiska regeringar hanterat ekonomin.
- Man trixar med siffror, skyller på andra och när alliansen nästa år lämnar Rosenbad lämnar man efter sig en klimatskuld som får notan efter Lehman Brothers att framstå som ett bortglömt kvitto i baren på O'learys.
Han framhåller att en ny regerings första uppgift måste vara att skapa ordning och reda i klimatpolitiken.

”Almedalsfestivalen”
Talet är en tämligen lättsam genomgång av några favoritämnen. Innehållet är väl inramat, om än i självklaraste laget, med återkommande liknelser av Almedalsveckan som en rockfestival och hänvisningar till TV-serien Big Bang Theory, vars huvudkaraktärer han ser i alliansen.
- Svensk politik har blivit till ett Svarte Petter-spel där ideologi är ett kort vi vill placera hos motståndaren. Alla vill framställa just sitt alternativ som baserat helt i objektiva sanningar. Värderingar, visioner, övertygelser och sånt, det får andra hålla på med.
Gustav Fridolin menar att vi i stället måste våga prata om värderingar.
- Jag är övertygad om att människan kan möta klimathotet. Jag har visst forskningsstöd för den övertygelsen. Men min övertygelse växer inte ur vetenskapen, vetenskapen ger stöd åt min övertygelse.

Skolan viktigaste frågan
Självklart talar Gustav Fridolin också om skolan. Tidigare i veckan kom en SIFO-rapport om att skolan nu seglat upp i topp över sådant som väljarna prioriterar och det passar honom naturligtvis.
- Det finns inte ett samhällsproblem av vikt där inte skolan är en del av lösningen, säger han i sitt tal.
Han vill se folkbildningen som den viktigaste skolfrågan i valet och delger de nästan 4000 lyssnarna i parken sin syn på bildning.
- Folkbildning är visionen om kunskapen som allas egendom. Kunskap minskas inte när den delas. Kunskap är som ett hus som vi tillsammans byggt sedan människans födelse, folkbildningen är övertygelsen om att dörren till det huset ska stå öppen för alla.
Annat han tar upp är Snowdens avslöjanden och integritetsfrågorna - ”äganderätten över oss själva”, välfärden och faran i att effektivisera för mycket, det dåliga med ett femte skatteavdrag, jämställdheten, företagarfrågor och bristen på solidaritet i EU.
- Det har sannolikt inte sedan 30-talet varit så svårt att leva i vår världsdel som rom, jude eller muslim. Vid den grekiska gränsen stoppas flyktingar från krigets Syrien. Det Europa som en gång stolt framhöll sig som de mänskliga rättigheternas fyrtorn, släcker lampan, sänder tillbaka dem som kommit, låter båtarna som tagit sin seglats mot fyren sjunka ner i mörkret.

Alla ägg i en korg
Populärt språkrör i händelsernas centrum.
En dominerande slutsats efter Miljöpartiets dag i Almedalen är att partiet nu valt sida och offentligt stängt dörren till samarbete med allianspartierna. För övrigt går partiets mest populära språkrör på väl upptrampade stigar, och varför satsa på överraskningar? Nya undersökningar har återigen bekräftat ett stort förtroende för honom hos väljarna – fortsatt smekmånad för Gustav Fridolin med andra ord.

Text och foto: Benita Eklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar