lördag 6 juli 2013

El eller biogas, vilken bil väljer du?

Oavgjort i dansk-svensk kamp på Öresundshuset.
Danska Anne Grete Holmsgaard, Biorefining Alliance (som förespråkar biogas) och svenske Per Lundgren, Öresundskraft, som vill se fler elbilar, klimatdebatterar på Öresundshuset, vilket transportmedel är grönast – elbilar eller biogasfordon?

Dansk-svensk duell
Almedalen betyder inte bara tal och seminarier utan också samtal, mingel och dueller. För att göra det svårare fick de här byta roller och argumentera för den andres sak, allt för att skapa debatt och förhoppningsvis samarbeten. Sverige och Danmark är knutna med en bro, men kan inte tanka på andra sidan, så formulerades problemet. I Danmark har det gjort insatser för att stimulera elbilsanvändning, i Skåne har flera städer stadsbussar på biogas. Alternativ eller komplement: Slutligen verkar svaret bli det senare.
Anne Grete Holmsgaard menar att det är dags att övergå från fossilberoende fordon till biogas, som ger mindre koldioxidutsläpp.
- Det används till el och värme, varför inte till transport, undrar hon.
Biogas bildas vid nedbrytning av organiskt material och kan utvinnas från till exempel reningsverk, soptippar och jordbruk med biologisk nedbrytbart material.
Och Per Lundgren efterfrågar mer stöd till utvecklingen av elbilar. Den går för alldeles för långsamt i dag, säger han och berättar hur hans kolleger som körde elbil till Gotland fick göra fler stopp på vägen.
Lise Nordin, MP.

"Omställning behövs"
Lise Nordin, energipolitisk talesperson (MP), deltar i efterföljande debatt:
- Det behövs politik för att få igång en omställning Vi måste ha effektiva fordon men också använda bilar mindre. Då behövs biogas, el och nya alternativ.
Hon vill se klimatbonusar för dem som väljer klimatsmarta bilar samt höja koldioxidskatten för att straffa de sämre.
Åsa Coenraads, riksdagens miljö- och jordbruksutskott (M), säger att vi inte kommer att börja köra mindre bil och att vi därför behöver bättre alternativ, men stödjer inte specifikt något slag.
- Vi vill inte låsa in oss i ett alternativ, säger hon och syftar på tidigare stöd till etanolbilar.
Från att elbilar ”småskrattats åt” för bara tio år sedan till att nu vara ett alternativ är framgång menar Börje Vestlund, riksdagens näringsutskott (S), som inte heller lovar stöd utan i stället trycker på att politiker har ansvar för att åstadkomma bättre infrastruktur, både för elbilar och biogasfordon.
Lise Nordin avlutar i generella termer om en mer ambitiös klimatpolitik.
- I Danmark har de satt ett mål på 100 procent förnybar el. Båda behövs och har sina begränsningar. Vi kan snabba på när det gäller biogasteknik, men biogas är en begränsad resurs, medan elbilen har en lite längre väg kvar.

Text och foto: Charlotte Wester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar