fredag 5 juli 2013

Om vinster i välfärden och lite miljö

Med Jonas Sjöstedt kom också kärnkraften till scenen i Almedalen.

Jonas Sjöstedt talar länge om vinsterna i välfärden och hur de ska stoppas – med bland annat en grundlagsändring som försvårar utförsäljning av det gemensamt ägda. Han ägnar nästan hela sitt almedalstal åt denna fråga och får efteråt kritik för att inte ha pratat om till exempel arbetslösheten och situationen i Egypten. Talet börjar lida mot sitt slut och jag undrar om han också ska hoppa över miljön, trots allt en av hans profilfrågor. Men så kommer det:
- Vi är feminister, vi är socialister men framtidens vänster måste också vara grön.
Om den inte är grön så har den inte svaret på framtidens utmaningar menar Jonas Sjöstedt och lyfter som första punkt kärnkraften och att det är vår uppgift att avveckla den.
- Aldrig har förutsättningarna varit bättre än i dag för att ersätta kärnkraften med el från förnybara källor. Hindren är varken tekniska eller ekonomiska, de är en regering som inte vill och kan ta de nödvändiga besluten.
Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapens alla rödgula flaggor vajjar intensivt under några minuter .

Klimatet och jobben
Han pratar om klimatet som en av de två viktigaste frågorna där den andra är jobben.
- Det hoppfulla är att lösningen på klimatfrågan och jobbkrisen är gemensam.
Han pekar på de jobb som kommer av till exempel bygget av energisnåla bostäder, bättre infrastruktur och förnybar energi.
- Vänsterpartiet är det parti som föreslår de största klimatsatsningarna. Vi inser att den ekonomiska politiken inte kan frikopplas från klimatet och miljön. Men vi ser också att en klok investeringspolitik för att minska utsläppen av växthusgaser kommer att skapa tiotusentals nya jobb.

Minska köttkonsumtionen
Han vågar också ta i en het potatis som köttet och säger försiktigt att ”vi måste nog äta lite mindre kött” och sedan något som lyfter att miljöfrågan också är en rättvise- och global solidaritetsfråga av rang.
- Är det rimligt att några tar mycket mer miljöutrymme i anspråk än andra bara för att de är rikare?
Han landar i en kritik av jakten på tillväxt så som den ser ut i dag och menar att vi måste söka efter andra lyckoideal än de som handlar om privat materiell konsumtion.

Text och foto: Benita Eklund 

Antikärnkraftsflaggorna syns överallt och hela tiden - årets kampanj kanske?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar