fredag 5 juli 2013

För Vattenfall är allt ekonomi

I en vackert fabricerad scenmiljö sitter representanter från Vattenfall.
Det är inte bara Folkkampanjen mot Kärnkraft-kärnvapen som tar upp kärnkraften i Almedalen. På Vattenfalls seminarium fick vi höra några ord från ”andra sidan” och där råder förstås helt andra tongångar. Under rubriken Kärnkraftens roll för Sverige – i går, i dag och i morgon talar Torbjörn Wahlborg, divisionschef på Vattenfall, om hur kärnkraft givit folket i Sverige den standard vi vant oss vid i dag.
- Redan på 1970-talet minskade koldioxidutsläppet. Det var med hjälp av kärnkraften, säger Torbjörn Wahlborg.
Han syftar på koldioxidutsläpp vid kärnkraftsproduktion. Brytning och avfallshantering räknar han inte med.
- Enligt kärnkraftsmotståndarna är kärnkraften subventionerad men vi betalar en effektskatt på cirka tre miljoner per år. Utöver det betalar vi avgifter kopplade till avfallet.
Nyligen beslutades att kärnkraftverk där livslängden tidigare satts till 30 år i stället ska fungera uppåt 60 år. Torbjörn Wahlborg menar att en del av dem kan gå längre.

"Oansvarigt"
Han visar upp en tabell för energislagen: kärn-, vatten- och vindkraft samt naturgas. Enligt hans kriterier har endast kärnkraft ”alla rätt”; naturgas behöver byggas ut och innebär koldioxidutsläpp, vattenkraft saknar utbyggnadspotential och vindkraft kan inte fungera som ”baslast”.
- Ja, det blåser ju inte alltid, förklarar han.
Han trycker på Vattenfalls avkastningskrav och att de bara kan investera om det är lönsamt. De har lämnat in en ansökan, håller på med en ”analys av framtidens energi”, och menar att alternativen måste hålla en ”annan nivå” än de ovan nämnda, samt vågkraft, solceller och biomassa.
- Att utesluta kärnkraft i dag är oansvarigt, menar Torbjörn Wahlborg.

Publikfrågor
Från publiken finns många frågor. Det rör säkerheten, bland annat med anledning av att flera verk ställts av de tre sista åren.
- Vi har investerat 10-tals miljoner i kärnkraftsflottan. En del säkerhetsrelaterat men också med anledning av förlängda livslängder samt höjda effekter.
Frågorna rör också prisbilden på nya kraftverk, vilket Vattenfalls representanter inte kan svara på.
- Först måste Strålsäkerhetsmyndigheten prestera en kravbild, sedan kan vi säga vad det kostar, men någonstans mellan 35-60 miljarder per block.
Isadora Wronski från Greenpeace ifrågasätter att det är ekonomiskt lönsamt med kärnkraft om den inte åtnjuter subventioner: Torbjörn Wahlström svarar:
- Bygga ut kärnkraften är inte lätt och det går inte att bygga ut något utan subventioner. Vi tittar på kostnaderna och det är för tidigt att säga att kärnkraft är sämre än vindkraft.

Utbyggnader
Mats Ladeborn, som arbetar med kärnkraftsutveckling på Vattenfall, ska ta fram alternativ till dagens tio kärnkraftverk. Även han talar om energisystem ”som inte drar på sig för stora kostnader”, primärt ur ett ekonomiskt perspektiv.
- Men det går inte att bygga ut kärnkraften mot den politiska- och folkets vilja, säger han.
På Vattenfall är de positiva till utvecklingen och håller just nu på att utreda eventuell utbyggnad omkring Forsmark och Ringhals.
- Det är båda av riksintresse för kraftproduktion och jag hade med anledning av det möte med 180 markägare i lördags, säger Mats Ladeborn.

Text och foto: Charlotte Wester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar