fredag 5 juli 2013

Snårig väg till grönt Sverige


Moderaterna säger nej till att internationella utsläpp i målet för 2050.
 Under rubriken Färdplan 2050 – Hur uppnår vi visionen om ett helgrönt Sverige, har Swedegas samlat politiker från vänster till höger: Jens Holm (V), Irene Oskarsson (KD), Roger Tiefensee (C), Johan Johansson (M), Helena Leander (MP) och Ingemar Nilsson (S).

Av de samlade politikerna, primärt med befattningar inom miljö- och jordbruks- samt näringsutskottet, ställer sig samtliga bakom denna färdplan, men när det gäller strategier för att nå målet skiljer sig partierna åt. En av frågorna de i panelen får svara på:

Vilket är det viktigaste styrmedlet?

Irene Oskarsson (KD):
- Koldioxidskatt är ett bra medel att jobba med. Både på hemmaplan och EU-nivå måste vi få transportsektorn att bli mer energismart och lägga mer resurser på teknikutveckling.

Roger Tiefensee (C) stödjer detta med tillägget:
- Dels med generella styrmedel, dels måste vi lösa problemet med oljeberoendet i transportsektorn. Det är elefanten i rummet. Jag gillar det franska bonus-malus-systemet, där du får en premie om du köper en en bra bil, en avgift för en sämre.

Johan Johansson:
- 2050 känns långt bort men det går snabbt. Det är viktigt med experter så vi kan ta rätt beslut. Generella styrmedel är bra. När det gäller till exempel biogas: Hur ska vi få kommuner att arbeta över gränserna.

Helena Leander (MP):
- Det som är långsiktigt hållbart ska vara kortsiktigt lönsamt, för enskilda och företag. Koldioxidskatten är ett av våra tyngsta styrmedel. Vi behöver mer jobba med ekonomiska styrmedel, för till exempel flyg och tunga transporter. Det fina med det är att vi får in pengar som kan investeras i alternativ, renare teknik, bygga ut infrastruktur och rusta upp miljonprogram. Vi behöver klimatskatter, satsningar på alternativen.

Ingemar Nilsson (S):
- Ja, när det gäller koldioxidskatten är det inte råd till åsiktsskillnader, möjligtvis är det nivån som skiljer oss åt. Erfarenheten från utsläppshandeln visar att det behövs också på global nivå.

Jens Holm (V):
- Vi behöver en ny energiöverenskommelse, som utesluter kärnkraft. Kärnkraft är bara att vi skjuter ett problem framför oss. Det är väldigt dumt att satsa på något som kommer att bli en parentes. En energiöverenskommelse med 100 procent förnybart pekar ut en tydlig riktning. Vi var med på den tidigare utbyggnaden av förnybar energi och elcertifikaten, nu är det dags för nya tag.

Text och foto: Charlotte Wester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar