tisdag 1 juli 2014

Greenwashpris till Trafikverket


Greenwashpriset - ett "pris" för falska miljöpåståenden.
Svenska Greenwashpriset går i år till Trafikverket och Förbifart Stockholm. Det kritiserade vägprojektet kommer att leda till mer biltrafik och strider mot de transportpolitiska målen samtidigt som Trafikverket hävdar det motsatta, säger Jordens vänner i sin motivering.

Det är femte gången som organisationen delar ut priset till någon de anser sysslat med miljöskadlig verksamhet men marknadsfört sig som miljövänlig. Syftet är att informera om greenwash, grönmålning, som fenomen och underlätta för människor att navigera i mängden av märkningar och påståenden.
- Det som är bra kommer inte fram eftersom det blandas in i alla de budskap som inte stämmer, säger Sofia Hedström från Jordens vänner när pristagaren presenteras i Almedalen.
Hon berättar att intresset för frågan är stort och både nomineringar och antalet röster har i år varit fler än tidigare.
- Många känner sig svikna och lurade. Vi måste ha tydliga lagar och regler så att vi kan lita på den information vi får.
Hon uppmuntrar alla att vara aktiva och anmäla misstänkta fall av greenwash till Konsumentverket. Jordens vänner kan bistå med hjälp i den processen.

Greenwash kan yttra sig på fler olika sätt. Sofia Hedström ger några exempel:
Företag kan låtsas ligga i framkant men i praktiken bara följa lagar och regler som redan finns. De kan använda färg och form på ett bedrägligt sätt. Göra något litet bra men resten dåligt. Eller kanske skapa en egen miljömärkning som förvirrar konsumenten.

Förbifart Stockholm är en stor vägsatsning i form av en trafikled som ska binda samman de norra och södra delarna av Stockholms län.
- De försöker ta ett första spadtag men än är inte alla tillstånd klara, berättar Lars Igeland från Jordens vänner, som också är på plats vid prisutdelningen.
Han menar att många inte har en aning om hur dyrt projektet verkligen är.
- Det kan kosta från 30-60 miljarder. Det är otroligt mycket resurser som ska pumpas in i detta, resurser som i stället skulle kunna användas till att bygga en riktigt bra kollektivtrafik, säger han.

Övriga aktuella för priset i år var (med Jordens vänners motiveringar):

Santa Maria och Findus – Företagen använder RSPO:s certifiering som stöd för sin ”hållbara” palmolja trots att det inte finns stöd för att palmolja med denna märkning faktiskt är hållbar.

EU och EU-kommissionen – EU lever inte upp till sina löften om att verka för att begränsa temperaturökningen till 2 grader.

Vattenfall – för att bolaget satsar på kolkraft och minskar sina vindkraftsinvesteringar samtidigt som de säger sig vara ledande i övergången till ett samhälle med lägre koldioxidutsläpp.

Ängelholms kommun – Kommunen ansöker om att bli ekokommun samtidigt som den verkar för vägprojekt i naturområden.

Nomineringsförslagen har kommit från allmänheten och därefter röstats fram av en intern jury. Ända fram till i dag kl 14, tisdagen den 1 juli, har det sedan varit möjligt att rösta på de nominerade.

Mer info om priset och de nominerade finns på www.jordensvanner.se.

Benita Eklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar