fredag 4 juli 2014

När gruvfrågan kom till Almedalen

Samling vid Botaniska trädgården i Visby
Sofia Jannok

Demonstrationståg mot Almedalen


Runt 500 personer samlas på torsdagen den 3 juli i Visbys botaniska trädgård, för en demonstration för Ojnareskogen. De går sedan genom Visbys centrum med plakat och slagord som ”Miljöbalken är satt ur spel – Vi vill ha Ojnareskogen hel”, ”Gott vatten – Gott land”, ”Gruvboom är dödsdom” och ”Sluta gräva i våran jord - Sverige är inget smörgåsbord”. Många av Almedalsveckans besökare nickar igenkännande och gillande för budskapet, och många hänger på tåget när det passerar, medan andra verkar mer oförstående.
Arrangörer är Urbergsgruppen och Fältbiologerna i samarbete med Markintrång i Sápmi och Nätverket Ojnarekämpar. På flertalet tröjor och skyltar syns Rädda Ojnarekampanjens symbol, det röda skogsrået från Ojnare.

Flera representanter för samerna är också på plats och under den inledande samlingen i parken framför exempelvis sångerskan Sofia Jannok en spoken word om hur vi behandlar ”Mamma jord” och Per-Olof Nutti, ordförande i Könkämä sameby, jojkar.
Gruvindustrins ostörda framfart förenar i dag aktivister över både landskaps- och landsgränser.

Bakgrunden är att Ojnareskogen och sjön Bästeträsk på norra Gotland hotas genom att företagen Nordkalk och SMA vill anlägga kalkbrott där. Området har stora naturvärden och finns med i Sveriges nationalparksplan, vilket innebär att det skulle bli Gotlands första nationalpark.
Föreningen Bevara Ojnareskogen beskriver det som "Gotlands största vildmarksområde" och att sjön Bästeträsk "med sitt fina vatten är en viktig del i Gotlands dricksvattenförsörjning".
Mark- och miljööverdomstolen gav Nordkalk tillstånd till brytningen 2012, men beslutet överklagades till Högsta domstolen. Efter en lång process fick båda företagen den 2 juni tillstånd att bryta i Ojnare. Detta kommer troligen att överklagas igen.

Torsdagens demonstration väcker uppmärksamhet bland besökare på plats och Miljömagasinet, ETC, Miljöaktuellt, lokaltidningen Hela Gotland och lokalradion P4 rapporterar. Men det ska krävas mer för att få upp frågan på löpsedlarna – en bröstchock. Under Fredrik Reinfeldts tal utför miljöpartisten Jenny Wenhammar och tre andra aktivister en så kallad Femenaktion där de skrivit sitt budskap direkt på sina blottade kroppar. De ropar ”Lobbyists go home” och ”No mining boom” medan de försöker ta sig fram i den samlade publiken. Syftet är att väcka debatten om gruvbrytningen genom att komma så nära Fredrik Reinfeldt som möjligt, helst upp på scenen, berättar Jenny Wenhammar när hon intervjuas i Sveriges radios monter på fredagen.

En dag senare har frågan också fått ett enormt genomslag och budskapet, att ”rädda Ojnareskogen från företaget Nordkalk” som det till exempel formuleras av Aftonbladet, har knappast undgått någon.
Miljöpartiet och föreningen Bevara Ojnareskogen fördömer aktionen och kritiken är stark från många håll. I radiointervjun får Jenny Wenhammar frågan om aktionen inte snarast fått motsatt effekt där det blev Fredrik Reinfeldt som plockade hem poängen.
- Effekten kan vi inte utröna i dag, den är långsiktig, säger hon och betonar att hon är glad över all uppmärksamhet.
- Vi vill att den gruvboom som pågår i Sverige och hela världen ska debatteras mer så att människor inte blir överkörda.
Missnöjd är hon endast med att de inte lyckades nå ända fram. Kritik om att de stört ett tal i Almedalen och bidragit till att oskyldiga i publiken blivit drabbade av turbulensen kring aktionen bemöter hon med att det hela måste ses i ett större perspektiv.
- Nu pratar vi om människor som dör för att gruvbolagen exploaterar deras hem.
En del stöd har aktionen också fått. På facebookgruppen Ojnareskogen lyder till exempel kommentaren:
”Ojnares signum är att bevaka varandras uttryck. Glädjas åt mångfalden i engagemanget. Alla behöver inte gilla vad alla gör men väl respektera att vi har olika linjer och uttryck men ändå kämpar för samma sak”.

Efter en vecka i Almedalen är det lätt att känna sig uppgiven inför hur mycket tryck en tjock plånbok och rätt kompisar kan ge åt ett budskap. Men här finns också många exempel på hur kreativitet och engagemang kan räcka långt. I efterspelet till Femenaktionen skulle det vara välgörande med en diskussion om hur vi kan få fler att känna sig hörda, i Almedalen och i samhället. Det är många som framhåller politikerveckan som en demokratins högborg, men när bröst och pengar fungerar bäst finns det nog ett och annat kvar att göra.

Text: Benita Eklund och Sofia Härén
Foto: Sofia Härén
Jenny Wennhammar
Foto: Benita Eklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar