tisdag 1 juli 2014

Kritiken mot TTIP-förhandlingarna

Moderator Johan Wullt från EU-kommissionen diskuterar TTIP med handelsminister
Ewa Björling (M), Jan Bertoft från Sveriges Konsumenter, Eva Nordmark, ordförande för TCO
och Jakob Granit, chef för SEI i Stockholm. 

Det planerade nya handelsavtalet mellan EU och USA, TTIP (transatlantic trade and investment partnership), är temat för flera seminarier i Almedalen i år. Ett av dem hålls av EU-kommissionen i Sverige med inbjudna representanter från fackföreningsrörelsen, miljöforskningen och konsumentrörelsen.
Handelsminister Ewa Björling (M), som uppges ha varit en av de drivande krafterna bakom att ett avtal blivit aktuellt, inleder med att beskriva regeringens syften.
- Det gäller inte bara frihandel, utan även ett investeringsavtal och tätare samarbete över Atlanten, förklarar hon.
Fördelarna för Sverige skulle bland annat vara en ökad export, men hon pekar även på positiva effekter för exempelvis läkemedelsindustrin genom gemensamma kliniska studier och att företagen kan slippa mycket byråkratiskt krångel.
Förhandlingarna har nu pågått i ungefär ett år men förväntas vara klara först i slutet på 2015.

Kritiken har dock växt mot både innehållet i avtalet och mot bristen på insyn i förhandlingsprocessen. Eva Nordmark, ordförande TCO menar att Sveriges fackföreningar är mycket positiva till frihandel och att ett avtal kan ska vara bra för att gynna jobben. Förutsättningen för detta är dock att avtalet ger ett bra skydd för arbetstagarna och att exempelvis mänskliga och fackliga rättigheter inte ses som handelshinder.
Hon är också mycket kritisk till ISDS (Investor-State Dispute Settlements). Det är en del av avtalet som beskrivs som en avvägning mellan investeringsskydd för företagen och ländernas suveränitet och miljölagstiftning. Det ger med andra ord företagen möjlighet att stämma stater för utebliven vinst.
- Vi vill inte ha det, men om det trots allt etableras behöver det vara rättssäkert och öppet.
Även Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, menar att konsumentrörelsen generellt är positiv till frihandel eftersom det ger lägre priser, men påpekar att det även är viktigt med saker som livsmedelssäkerhet, hälsa och integritet när det kommer till TTIP.
- Vi har ett helhetsperspektiv i Europa från bonde till bord, och långsiktig säkerhet som inte finns i USA, menar han.

Jakob Granit, chef för SEI:s (Stockholm Environment Institute) huvudkontor i Stockholm, påpekar att samarbete över gränserna är bra ur miljösynpunkt eftersom miljöeffekterna är gränsöverskridande, men har också vissa förbehåll.
- Att försiktighetsprincipen ligger kvar är viktigt, säger han. Vi behöver också bygga in mekanismer för att minska på de ekologiska fotavtrycken, så att vi de facto inte fortsätter med ”business as usual”, säger han.

Text och foto: Sofia Härén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar