tisdag 1 juli 2014

Klimatvolleyboll med Fossil Free

Fossil Free Sverige vill väcka frågan om AP-fondernas stora fossila investeringar. 

Olivia Linander från Fossil Free Sverige säger att AP-fondernas "fossilbubbla" både
är ett moraliskt och ekonomiskt problem.

Kampanjen Fossil Free Sverige spelade klimatvolleyboll i Almedalsparken på tisdagen, med budskapet att de svenska AP-fonderna, som har hand om våra pensionspengar, måste sluta investera i olja, kol och fossilgas.
- Vi menar att pensionspengarna ska vara en investering för vår framtid, inte i det som hotar vår framtid, säger Olivia Linander som är engagerad i kampanjen.
Hon berättar att deras krav är att AP-fonderna omedelbart ska sluta med nyinvesteringar i fossila bränslen och att de ska ta fram en femårsplan för att avveckla de investeringar som de redan har. I dag är det över 32 miljarder av våra pensionspengar som är investerade i fossilindustrin.
Olivia Linander lyfter även AP-fondernas symboliska värde som finansiella aktörer i Europa.
- Många stora fonder tittar ju på de nordiska länderna och hur pensionsfonderna investerar de enorma summor pengar som det rör sig om.
Om AP-fonderna tog ställning mot fossila investeringar skulle det sända tydliga signaler till andra länder och till politikerna, att oljeindustrin inte är okej, precis som vapenindustrin eller tobaksindustrin.

Bollen de spelar med är en stor orange ballong med texten ”Fossilbubblan”.
Det förklarar Olivia Linander är den andra aspekten av det här problemet och något som gemene man ofta inte känner till.
- Det har allt mer kommit upp som en diskussion i den politiska och finansiella sfären och innebär att om vi ska klara tvågradersmålet för klimatet måste 80 procent av de fossila tillgångarna stanna i marken. Det som vi redan har funnit måste stanna där, och för det krävs starka politiska regleringar.
Problemet är att om de fossila bränslena, som bolagen har beräknat sin framtida vinst på, stannar i marken så tappar bolagen i värde, det blir strandade tillgångar.
- Då har vi en bubbla som är mycket större än den bostadsbubbla vi hade 2007-2008, säger Olivia Linander. Så det enda finansiellt gångbara är att rikta om till en hållbar framtidsindustri, att
rikta om från problem till lösningar.

Nätverket Fossil Free finns över hela världen och startade i USA med studenter som uppmanade sina universitet att placera om eller ”divestera”, sina tillgångar från fossila bolag. Lunds universitet fick exempelvis en del negativ uppmärksamhet när de nyligen beslutade att fortsätta investera i bland annat ryska Gazprom, trots studenternas protester.
Fossil Free Sverige planerar även att starta en kampanj gentemot Stockholm stad, Malmö stad och Göteborg stad i samma syfte.

Text och foto: Sofia Härén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar