torsdag 3 juli 2014

Svenska kyrkor kräver integration

Moderatorn Daniel Grahn leder ett samtal om integration med bland andra Emma Henriksson (KD),
Maria Ferm (MP), Fredrik Lundh Sammeli (S), Antjé Jackelén, ärkebiskop, Pelle Hörnmark, föreståndare Pingströrelsen och Michael Williams, SKR:s migrations- och integrationsgrupp.

Integration och migration var i fokus under ett samtal tisdagen 1 juli med riksdagsledamöter och kyrkoledare inbjudna av ”(G) som i Gud”, ett samarrangemang under Almedalsveckan mellan den kristna tidningen Dagen och Frälsningsarmén (i samverkan med Evangeliska kyrkan och Pingst). Namnet på seminariet var ”Kyrkans krav på integration”.

På seminariet inledde Karin Wiborn, generalsekreterare på Sveriges kristna råd, med att förklara varför integration är kyrkornas paradfråga.
- Många av våra medlemskyrkor, som den ortodoxa kyrkan, har kyrkor även på andra håll i världen, säger hon. Vi tar emot människor på flykt och möter dessa människor.
Hon säger att det är en människovärdesfråga. Hur bemöter vi varandra med värdighet?
Samlade fanns ärkebiskop Antje Jackelén, Michael Williams, från SKR:s migration- och integrationsgrupp, samt sex olika kyrkoledare som alla ger olika perspektiv och exempel på hur de arbetar.
Exempelvis säger Olle Alkholm, Equmeniakyrkans biträdande ledare, att det enda kyrkan kräver av dig för att du ska fira gudstjänst är att du är människa.
- Det är inte pengar, utbildning eller språk som spelar roll, säger han.
Daniel Norburg, missionsdirektor i Evangeliska frikyrkan, berättar att de arbetar väldigt praktiskt i Malmö med att hjälpa flyktingar och papperslösa.
När moderatorn i seminariet frågar om de till och med gömmer flyktingar, svarar han ”Det gör vi säkert”, och skrattar.

De följs av de tre riksdagsledamöterna Maria Ferm (MP), Fredrik Lundh Sammeli (S) och Emma Henriksson (KD). Margareta Larsson från Sverigedemokraterna skulle också varit på plats men hon dyker inte upp.
De samlade är överens om alla människors lika värde och att mänskliga rättigheter kommer först, det är självklart att Sverige ska ta emot människor i nöd. De tycker att det finns mycket som kan förändras och förbättras i integrationen och asylprocessen, men i prioriteringar och praktiska beslut skiljer det sig lite åt.
Maria Ferm menar att Miljöpartiets samarbete med regeringen under de senaste åren i den här frågan har handlat om att agera i motsats till Sverigedemokraterna och att stå upp för medmänsklighet.
Fredrik Lundh Sammeli lyfter att tidiga satsningar på språkutbildning är viktigt, oavsett om personen kommer att stanna i Sverige eller inte.
Emma Henriksson återkommer till vikten av det civila samhället och dess oberoende, medan Maria Ferm påpekar att det är viktigt att inte det civila samhället tvingas ta ett ansvar som egentligen borde ligga på kommunen eller staten.
- Jag var själv engagerad i Röda korset med utbildning för ensamkommande flyktingbarn, berättar hon.

Sammanfattningsvis tycker de att det behövs mer öppna diskussioner, mer kunskap och ändrade förhållningssätt i samhället.
Ärkebiskop Antjé Jackelén säger även avslutningsvis att hon vill se mindre av ”att dra in periferin till centrum och mer av en vision om att leva som goda grannar”.


Text och foto: Sofia Härén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar