fredag 4 juli 2014

Vem ska vi som vill ha jämställdhet rösta på?

Nummer 1 bland kraven: ”Inför en jämställdhetsmyndighet".
Samtliga partier utom KD är positiva.
En sal fylld med Almedalsbesökare ville ha svar på den frågan.

Utgångspunkten var 15 krav som spikats på Nordiskt Forum i Malmö. ”Återställ den ekonomiska ojämlikhet som jobbskatteavdragen har skapat” låg som nummer två. Jobbskatteavdragen, genomförda av Alliansregeringen, innebär en skattereduktion på inkomsten.
Jämställdhetspolitiska talespersoner från riksdagspartierna samt FI deltog. Moderator var Clara Berglund, Sveriges kvinnolobby, som frågade: Hur ser du på jobbskatteavdraget ur ett jämställdhetsperspektiv?

Hillevi Engström, M:
- Sedan 2006 har lönegapet minskat och andelen kvinnor med heltid ökat. Kvinnor har fått mer pengar i portmonnän, vilket jag i grunden tycker är bra.
Hon ansåg inte att jobbskatteavdragen förstärkt ojämlikheten trots att Clara Bergström pekade på att skillnaden mellan kvinnors och mäns avdrag ökat från cirka fyra miljarder kronor till över åtta miljarder sedan det första avdraget infördes 2007. Fem år senare uppgick männens samlade avdrag till 43 miljarder kronor medan kvinnornas var 35,6.

Ylva Johansson, S:
- Vi vill inte ta bort jobbskatteavdraget men ha ett högre skatteuttag. På sikt vill vi ha en hållbar skattereform.

Gunvor G Ericsson, MP, höll med om att välfärden behöver ökade skatteintäkter. Hon ville ha höjd skatt på miljöförstörande verksamheter och för dem med månadslön över 40 000 kronor. Inte heller MP ville ta bort, men förändra, avdraget.

Rossana Dinamarca, V:
- Vi vill avskaffa jobbskatteavdraget därför att det ökar den enorma inkomstklyftan. Är man medveten om detta duger det inte att säga: Så är det, utan att göra något åt det.
Sverige är det OECD-land där inkomstklyftan har ökat kraftigast, tillade hon.

Samtliga från Alliansen värnade jobbskatteavdraget. Jenny Sonesson, FP, pratade om sin syster, sjuksköterskan, och att det gett henne ”mer pengar i plånboken”. Enligt Annika Qarlsson, C, har de med lägst inkomst förstärkts med en månadslön om året. Utmaningen är att fortsätta sänka skatter som hindrar jobbtillväxten, menade hon.

Pernilla Gunther, KD, gav en känga till oppositionen:
- Blir det mindre kvar i plånboken behöver fler få höjda bidrag. S skäller på oss om jobbskatteavdraget men på frågan om de vill ta bort avdraget svarar de nej!

Stina Svensson, FI, ville ”absolut” fasa ut avdraget för inkomster över 30 000 kronor.
- Jag funderar på diskussionen om mer i plånboken kontra att välfärden vittrar sönder. Vad hjälper det då att ha ett par hundralappar till i plånboken?

Text och foto: Charlotte Wester
Ylva Johansson, S och Hillevi Engström, M
Sveriges kvinnolobbys 15 krav inför valet 2014.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar