tisdag 3 juli 2012

Greenwashpris till skogsindustriföretag


Utdelning av greenwashpris på seminarium i Almedalen.
Det föga åtråvärda men inom klimatrörelsen desto mer uppskattade priset för Årets grönmålning går i år till Stora Enso. Priset delas ut av organisationen Jordens Vänner.
De två senaste åren har miljöministrarna från Centerpartiet kammat hem priset som nu återigen går till ett företag. Det blev en mycket jämn strid mellan svenska bolagsjättar. Cirka 1000 personer hade röstat. På tredje plats med 21 procent kom Ikea; tätt följt av, på andra plats med 22 procent, FSC (Forest Stewardship Council) Sverige; men vinnaren är alltså Stora Enso - för guld och gröna skogar, en i bokstavlig bemärkelse grönmålning.

Gröna öknar
Motiveringen lyder: ”De hävdar att de är ett miljömedvetet företag, som främjar biologisk mångfald. Eukalyptusplantage, så kallad grön öken i Brasilien, är en monokultur som slår ut mångfalden och skapar grava sociala missförhållanden. Stora Enso har tidigare dömts för miljöbrott i Brasilien, via intresseföretaget Veracel, och har nu etablerat sig i södra Kina där alarmerande rapporter publicerats som beskriver miljö- och människorättskränkningar.”
(se: http://www.jordensvanner.se/konsumtion/svenska-greenwashpriset-2012)

Ingen kommentar från Stora Enso
Bosse Johansson från Jordens vänner, som bott långa stunder i Brasilien, berättar om dessa ”deserto verdes”, grönöknar som breder ut sig i nordvästra Brasilien (från delstaten Bahia och inåt landet). Trots det brasilianska förbudet har således Stora Enso avverkat enorma arealer atlantisk regnskog, av vilken inte så mycket finns kvar nu.
Miljöaktuellts Jon Röhne har sökt nå Jonas Nordlund, Stora Ensos mediekommunikatör i Sverige, för en kommentar, men han säger sig inte känna till utnämningen och ber att få återkomma per mejl.

Text och foto: Rikard Rehnbergh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar