fredag 6 juli 2012

Rikard träffar en vän



Tufft jobb att trampa cykeltaxi på Visbys branta kullerstensgator.
Plötsligt skymtar jag ett bekant ansikte vid en gul cykeltaxi i vimlet efter Jonas Sjöstedts partiledartal i Almedalen den 4 juli. Vi har stött på varandra vid diverse klimataktioner och manifestationer för Tibet och Västsahara. Carl frågar om han får skjutsa oss någonstans. Som cykelburen avböjer jag medan Benita och Charlotte från Miljömagasinet och Lotta från Klimataktion med viss tvekan tackar ja. Vi cyklar uppför de branta visbyska kullerstensgatorna mot S:ta Karins ruin. På vägen tvingas Benita och Charlotte stiga av.

Kända släktingar

Väl inne i ruinen, över en alkoholfri drink, börjar Carl berätta sin släkthistoria. Carl Wachtmeister har ett ganska känt namn och en mycket känd släkt. Ian Wachtmeister, som larvade sig i politiken ett tag, är tämligen ökänd för den breda allmänheten. Släktingen Eric Hermelin är inte lika känd för gemene man och kvinna men erkänd för sina översättningar av mystiker som Jacob Böhme och Emanuel Swedenborg samt sina internationellt sett rätt unika översättningar av i förstone klassisk persisk sufisk poesi skriven främst under perioden 1000–1400 e.v.t. Sammantaget översatte han över 10 000 sidor i 36 volymer.
Carl känner inte till så mycket om Eric, men desto mer om BeO Hermelin, Carls morfar. Han kanske rentav är välkänd för den klimat- och ekointresserade. Carl berättar:
- År 1939 vid 2:a världskrigets början intog morfar Degla Gård i Småland och drev den enligt forskningens och företagens dåtida rön. Han insåg emellertid att kvicksilverbetning var skadligt, vilket forskare, vetenskapsmän och företag erkände först senare när skadan redan var skedd. Vid krigsslutet 1946 återupptog han den naturenliga odling som bedrivits i Sverige med 7-skiftesbruk med ett års träda, så att jorden fick vila det sjunde året. Ingen konstgödsel, inga kemiska bekämpningsmedel har använts sedan dess på gården.

Alternativa pengar

Minglet, och sorlet från mer eller mindre viktiga samtal stör oss inte nämnvärt när Carl berättar vidare, inte utan stolthet, om sin morfar:
- BeO ansåg även att rådande världsekonomin grundlade alla tänkbara former av exploatering från staten och stora företag och lät därför trycka upp 'gröna' och 'röda' pengar för att särskilja livsnödvändigheter från lyxkonsumtion.
Låter precis som den idé som alternativ- och Transition town-rörelsen söker torgföra, sammanfattar vi kort, innan Carl rusar bort mot S:ta Maria domkyrka för att höra vad Jonas Sjöstedt där har att säga om religionen.

Text: Rikard Rehnbergh
Foto: Benita Eklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar