torsdag 5 juli 2012

Mer distansjobb i framtiden


Arbeta hemifrån kan vara något för dem som kanske vill bo på landsbygden men ha jobbet i stan. På temat ordnade Microsoft ett panelsamtal om jobb på distans.

Eliza Roszkowska Öberg, riksdagsledamot (M) har skrivit en motion för mer flexibla arbetssätt, men den har avslagits av riksdagen.
- Livspusslet blir lättare om man kan hämta barnen först och arbeta senare. En del är mer kreativa på andra ställen. Nackdelen är förlusten av det sociala umgänget. Den största utmaningen är attityder, fortfarande tycker vi att arbetande är lika med kontoret.

- Om vi vill fortsätta resa på fritiden måste vi kanske dra ner på tjänsteresor, säger hon och tillägger: Dessutom är det konstigt att regeringen inte har krav på andra mötesformer, som videokonferenser. En del myndigheter är bra på det men en del gör det inte. I synnerhet Regeringskansliet är dåliga på detta.
Brita Saxton, Myndigheten för Trafikanalys, har det övergripandet ansvaret för att kartlägga vårt resande.
F v Mikael Karlsson, Lars Edlund, Brita Saxton,
Eva Nordmark, Eliza Roszkowska Öberg

Enligt Lars Edlund, som arbetar hemifrån, saknar många det sociala men för honom vinner fördelarna.
- Frihet, och jag slipper måndagsmöten, pendling och arbetar effektivt. Jag har aldrig vabbat, för jag har kunnat både arbeta och ta hand om sjukt barn, det är en vinst ut samhällsekonomiskt perspektiv.
Enligt honom uppger sex av tio i undersökningar från TCO att de vill kunna arbeta på distans. I dag arbetar mindre än fem procent hemma.

Eva Nordmark, TCO, säger att den grupp av deras medlemmar som kan arbeta flexibelt är positiva, men rapporterar redan mycket övertid så en stor utmaning för ledarskapet är att kontrollera att människor får återhämta sig.

Sist i panelen är Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen, som arbetar mycket på distans och trivs, men är en av dem som säger att måste finnas klara riktlinjer från arbetsgivare så att människor inte arbetar för mycket.
- vi ska också akta oss för schablonen att IT alltid är bra på miljön. I stället för fem böcker i hyllan kan vi lätt få 50 lösblad. Det är inte givet att det är bra. I stället för att åka kollektivt till jobbet fem dagar i veckan kanske det blir att köra bil två.

Att IT stimulerar tillgänglighet, hellre än rörlighet, kan enligt honom vara en del av lösningen. Men det krävs att attityden till distansarbete förändras, menar samtliga.

Text och foto: Charlotte Wester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar