tisdag 10 juli 2012

Stora Enso svarar på kritiken

Erik Blomqvist och Ian Fiddles överlämnar Greenwashpriset till Stora Enso.

Som vi tidigare skrivit på bloggen gick i år Jordens Vänners Greenwashpris till skogsindustriföretaget Stora Enso. I måndags överlämnades utmärkelsen, i form av en liten trädplanta i en målarhink, som en symbol för grönmålning. Greenwashaktivisten Ian Fiddles och Erik Blomqvist, ordförande i Jordens vänner, fick nöja sig med att lämna priset i receptionen eftersom företaget uppger att de inte kan möta organisationen förrän i augusti.
- Kanske räknar de med att nyhetsvärdet då har klingat ut, säger Erik Blomqvist.


Stora Enso svarar
I en kommentar till Miljömagasinet beklagar Stora Ensos mediekommunikatör i Sverige, Jonas Nordlund, Jordens vänners syn på deras miljöarbete:
- Vi känner inte igen oss i motiveringen till utmärkelsen. Tvärtom står hållbarhetsfrågor överst på vår agenda. Kina och Brasilien utgör inga undantag.
Han berättar att miljölagstiftningen i Brasilien kräver att en femtedel av varje markegendom måste avsättas för naturvård och att massabruket Veracel skyddar mer än hälften av sin mark för miljö-, jordbruks- och sociala ändamål.  
- Eukalyptus planteras bara på mark som inte lämpar sig för produktion av matvaror, mestadels handlar det om land som tidigare har använts som betesmark. 
Jonas Nordlund menar att Veracels verksamhet i Brasilien bidrar positivt till delstaten Bahias utveckling.


Alarmerande rapporter
I motiveringen till Greenwashpriset pekas också på alarmerande rapporter om Stora Ensos verksamhet i Södra Kina, som beskriver miljö- och människorrättskränkningar. Men Jonas Nordlund menar att Stora Enso tagit ansvar för sin verksamhet i Guangxi alltsedan 2002 då verksamheten inleddes. 
- När vi har anlagt våra trädplantager i Kina har vi strävat efter att agera i enlighet med högt ställda hållbarhetsnormer. År 2009 upptäckte Stora Enso att en del av de 1 633 kontrakt som gällde arrende av samhällsmark var juridiskt oklara, och vi började därför se över alla kontrakt för att åtgärda eller säga upp otydliga kontrakt. Arbetet med att åtgärda kontrakten pågår fortfarande. Vi undersöker också olika sätt att jobba tillsammans för att stödja utvecklingen av det lokala samhället.


Text: Benita Eklund och Sofia Härén
Foto: Jordens Vänner

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar