tisdag 3 juli 2012

MP-dag utan nyheterÅsa Romson - i år ensam talare på scenen i Almedalen...
... tills hon oväntat bjuder in meteorologen Pär Holmgren.
Måndagen var Miljöpartiets dag i Almedalen och eftersom Gustav Fridolin är pappaledig höll Åsa Romson i går kväll almedalstalet på egen hand. Hon har därefter fått utstå en hel del kritik för bristande retorisk förmåga och förutsägbarhet. Till sitt innehåll ger talet en bild av redan kända gröna ståndpunkter mer än konkreta idéer om vägen framåt.

Motsats till rasismen
Många antikärnkraftsflaggor bland åhörarna.

Bortsett från sänkt moms på reparationer för att bidra till hållbar konsumtion, ett (inte heller helt nytt) förslag som presenterats för pressen redan tidigare på dagen, innehåller Åsa Romsons tal inga nyheter.
Hon talar om krisen i Europa och varnar för enkla populistiska lösningar. Dagen efter Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson talat trycker Miljöpartiets kvinnliga språkrör särskilt på vikten av att vara en motsats till rasismen och att ge varje människa en chans - och får kvällens enda riktigt varma applåd från den ovanligt stora publiken.
Frågor om välfärd, att en trygg arbetsmarknad får folk att satsa på att starta företag och att ha ett Sverige där sjukförsäkring och A-kassan "inte används som ett slagträ", adresseras.

Dagens överraskning
Sedan kommer kärnfrågan klimatet.
- 81 procent av svenskarna känner oro för klimatet. Det är inte så konstigt. För några veckor sedan varnade Internationella Energiorganet om att vi går rakt emot en 6-gradig temperaturhöjning inom detta sekel.

Sedan bjuder hon oväntat, men i linje med partiets nya samtalsstrategi, in meteorologen Pär Holmgren att ge sin bild av klimathotet.
- Ju mer vi lär oss om klimatet desto känsligare verkar det vara. Snabbast går avsmältningen på Arktis, säger han.
Inte ens nollutsläpp är numer en garanti för att klimatförändringarna avtar, de kan fortsätta på egen hand.
- Mest allvarsamt för Arktis är att när det blir varmare frisläpps koldioxid och metan från tundran och haven. 
Ett förändrat klimat innebär att matproduktionen kommer att påverkas – inom årtionden. Fortsatta, förvärrade, humanitära katastrofer är att vänta, enligt Pär Holmgren.

Sveriges utsläpp ökar
En ovanligt stor publik men tama applåder.
Det är lätt att bli deppig, kommenterar Åsa Romson, men menar att det i stället för att sticka huvudet i sanden och skylla på någon annan är det dags att göra något.
-Den obekväma sanningen är att Sverige förra året tvingades rapportera ökade utsläpp med hela 11 procent. Regeringens kommentar till detta har hittills varit: ”låt oss vänta och se om det är en trend”.
Hon avslutar med en blick framåt, mot valet 2014, och betonar att det måste vara politiken mer än personerna som står i fokus.
-Politik är vägval. Men det viktiga valet handlar inte om personer och titlar. Det viktiga valet handlar om vilken väg vårt samhälle ska ta.

Benita Eklund och Charlotte Wester
Foto: Benita Eklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar