tisdag 3 juli 2012

Nytt samarbete för förnybart

Tomas Kåberger (till vänster) och deltagare i nätverket 100 % förnybart.
Ett nytt nätverk; ”100 % förnybart”, lanserades i dag på fartyget Briggen Tre Kronor i Visby hamn. I nätverket finns aktörer på marknaden, som Svebio, Svensk vattenkraftförening och Energibanken men också forskare och miljöorganisationer som WWF och Greenpeace.
I avsiktsförklaringen står bland annat att Sverige senast 2050 bör ha ett 100 procent förnybart energisystem som tar hänsyn till de klimat- och resursutmaningar världen står inför.
Riskfyllt fortsätta som i dag
Vid lanseringen betonar deltagare i nätverket att det är billigare att ställa om än att fortsätta som i dag. Det verkliga risktagandet ligger i att inte satsa på detta.
Tomas Kåberger, tidigare generaldirektör för Energimyndigheten, numer ordförande för stiftelsen Japan renewable energy foundation, kommenterar nätverkets ambitioner och menar att vi i Sverige har stora möjligheter att öka andelen förnybart.
- Vi borde vara mer ambitiösa med tanke på att vi ligger långt fram.
Politiken gynnar de storaHan menar att politiken i Sverige har gynnat de stora kraftbolagen "på ett konstigt sätt" och att det finns en rädsla för den spridning av ägandet som följer med många små entreprenörer på energimarknaden.
Mer om nätverket finns på www.förnybart.org.
Benita Eklund
Foto: Rikard Rehnbergh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar