söndag 29 juni 2014

Almedalsveckan är i gång


Det är regnigt och ruggigt i Visby på politikerveckans första dag.
För sjätte året i rad är Miljömagasinet i Almedalen. Som vanligt kommer en rapport i nästa veckas papperstidning men liksom tidigare kan du också följa oss här på bloggen. I år är det valår och 25 000 besökare väntas. Den dystra väderprognosen och en hel söndag av regn ser inte ut att dämpa intresset.

Vi inledde vår Almedalsvecka på LO:s mingel med debatt om klasskillnader. Det var trångt, varmt och fuktigt i den delvis inplastade lokalen men föredömligt nog bjöds det på alkoholfritt bubbel och vegetariska piroger.
På scenen diskuterades den färska LO-rapporten om klass och fritid som visar att arbetare i mycket lägre utsträckning har tillgång till fritidshus eller semesterresor än tjänstemän och att de i lägre utsträckning läser böcker, motionerar och är ute i skogen på sin fritid.
Panelen kommer med några möjliga förklaringar till varför det ser ut så här.
Björn Ferry, som presenteras som OS-medaljör och konstnär, menar att det delvis har att göra med vad du får med dig för vanor hemifrån, men att det förstås också beror på vad du jobbar med.
- En skogshuggare behöver inte gå på gym, påpekar han.
Bloggaren och journalisten Sanna Lundell tycker att det är sjukt att betala dyrt för att gå till en träningslokal för att springa eller göra yoga, när du kan göra det gratis var som helst.
- Det visar att det är konsumtionen vi vill åt, och det är ett tecken på att kapitalismen börjar råda totalt över vårt samhälle.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson påpekar att arbetarrörelsen tidigare var mer aktiv i att främja kultur för alla och han lyfter även att en risk med att människor läser mindre böcker och tidningar är att de får mindre makt i samhället. Han tar projektet ”En bok för alla” som exempel. De har i snart 40 år gett ut böcker för barn och vuxna till låga priser.
- Alliansregeringen drog ner på anslagen och det rörde sig om tio futtiga miljoner, säger han.
Han får applåder från publiken när han säger att med en ny regering blir det nya satsningar på detta.


Text: Benita Eklund och Sofia Härén
Foto: Benita Eklund

Kändistätt, varmt och fuktigt på LO:s mingel.
Sara Yasdanfar, Sanna Lundell, Björn Ferry och Karl-Petter Thorwaldsson pratar klass och fritid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar