måndag 16 juni 2014

Rosa och blått och olikheter mellan könen

Nima Maki, från Sveriges kommuner och landstings monter på mässan.
Sveriges kommuner och landsting hade en stor monter på Nordiskt Forum med en utställning i blått och rosa som bland annat visade upp könsuppdelad statistik. Utställningen Vandra i vår livstrappa – se hur kön skapas, från vaggan till graven, är en del av Sveriges jämställdhetssatsning.

– Tanken är att visa att män och kvinnor har olika levnadsvillkor och att det påverkar hur resurser fördelas, säger Nima Maki. Barnen i förskolan behandlas olika och män och kvinnor får olika behandlingar i vården, vilket också kostar olika mycket.
Nima Maki, som stod i Sveriges kommuner och landstings monter, berättade att en del av jämställdhetssatsningen var att kartlägga situationen. Denna statistik var grunden för att arbeta vidare med nödvändiga åtgärder.
”Det blev en pojke”, stod i stor text på en blå skylt i utställningen. ”Redan innan vi föds börjar omgivningen sortera oss. Exakt hur vi ska vara som tjejer och killar, som kvinnor eller män, beror på kulturen”. Mittemot satt en likadan rosa skylt och längs väggarna fick den intresserade allmänheten ta del av statistik om flickor och pojkar; kopplat till hälsa, arbete och löner, föräldrarskap.

– Kvinnor och män har rätt till likvärdiga resurser och det är en stor del av det kommunala uppdraget, säger han och fortsätter: Vi hoppas också på att visa människor att vi inom kommuner och landsting arbetar normkritiskt, säger han.
Samarbeten med andra samverkansorgan och företag har varit en del av denna satsning. Resultat på ett antal områden; samhällsplanering, vård samt förskola och skola, visades i montern och där gavs exempel på både utmaningar och lösningar.
”Tjejer leker för sig och killar för sig, med olika typer av leksaker. Det begränsar flickors och pojkars valmöjligheter samtidigt som det också innebär att de övar sig på olika färdigheter. På Frejaskolan i Gnesta satsades det på lärares och elevers kunskap om normer. Resultatet var att nästan 80 procent av killarna nådde målet i nian. Det var lika många som tjejerna.”

Statistik visar att kvinnor lever i snitt fyra år och nio månader längre än män.
Endast fem procent av ledsna barn vill prata med sin pappa.
Montern med könsuppdelad statistik, från födsel till ålderdom, var välbesökt.
 Text och foto: Charlotte Wester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar