måndag 30 juni 2014

Ont om miljö när Stefan Löfven talar


Antirasism och feminism i Stefan Löfvens almedalstal.
5500 personer samlas för att lyssna, trots kylslaget väder.
Det ihållande regnet upphör till sist och på söndagskvällen fylls parken Almedalen till bredden när 5500 personer lyssnar på Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Det är ett tal präglat av löften. Konkreta sådana, som om max 15 barn per grupp i förskolan och att unga arbetslösa ska erbjudas arbete, utbildning eller praktik inom 90 dagar. Lite lösare i kanterna är de relativa målen om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020, en skola bland de fem främsta i EU inom tio år (från plats 22) och att ”inom en generation sluta de påverkbara hälsoklyftorna”.

Ett löfte rör miljön; inom tio år ska Sverige vara en av världens mest framgångsrika exportörer av klimatsmart ny teknik. Stefan Löfven säger också att ”vi har många innovativa människor, som vill vara med och arbeta för ett hållbart samhälle och skapa de klimatlösningar som världen hungrar efter” och att ”vi ska ta ledningen globalt och visa världen hur det hållbara samhället ska byggas”. Men klimat- och miljöfrågan lyser ändå med sin frånvaro och det inger ringa hopp inför framtiden eftersom vi på scenen har den person (verkar de flesta tyckare ense om här i Almedalen) som kommer leda Sverige efter valet.

Det förvånar också. Det verkar nämligen som att en strategi är just att fånga in det engagemang som bubblar ute i landet, som leder väljarna mot MP, V och FI. Stefan Löfven inleder med att tala om den antirasistiska jättedemonstrationen i Kärrtorp i slutet på förra året och uppmanar också kyrkorna att fortsätta varna för fara när ”hatets hantlangare visar sig”. Han talar också en hel del om jämställdhet och tar hem kvällens största applåd när han slår fast att ”vi ska stoppa undervärderingen av kvinnors arbete”. Men miljöfrågan engagerar ju också många, det visar stödet för Miljöpartiet och den växande omställningsrörelsen.
På väg från parken vid talets slut blir det trångt, det nyttjar Fältbiologerna för en känga mot Socialdemokraterna för vägprojektet Förbifart Stockholm, som av allt fler ses som bakåtsträvande och miljövidrigt:”Tycker du att det är svårt att ta dig fram i Visby? Nu bygger vi Förbifart Almedalen, för dig som vill öka biltrafiken och skippa klimatmålen. Det är vi socialdemokrater som sett till att detta blir av” utropas det.

Än finns dock tid för miljöutspel. Socialdemokraterna har valt en så kallad ”flerstegsraketstrategi” i årets Almedalen. De talar till exempel inte om finansieringen av alla förslag och löften förrän senare i veckan.
En markering för miljön gör också Stefan Löfven och Socialdemokraterna genom sin vidöppna dörr gentemot Miljöpartiet, trots uppenbara konfliktpunkter kring just Förbifart Stockholm, kärnkraften och en rad andra frågor. Samarbetsviljan verkar också besvarad. På första bänk i Almedalen sitter både Åsa Romson och Gustav Fridolin och applåderar glatt. Jonas Sjöstedt och Gudrun Schyman syns inte till.

Text och foto: Benita Eklund
Aktion mot Förbifart Stockholm i samband med Stefan Löfvens tal.
"För dig som vill öka biltrafiken och skippa klimatmålen"
- Sara Vikström Olsson, ordförande Fältbiologerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar