torsdag 12 juni 2014

Högt tryck på Nordiskt forum i Malmö

Nu har Nordiskt forum dragit igång i Malmö - det stormöte om kvinnors rättigheter som många hoppas ska ge ny fart åt kvinnorörelsen. Bakom arrangemanget står 200 nordiska kvinnoorganisationer och cirka 15 000 besökare väntas delta.

Det hela är en slags fortsättning på konferenserna i Oslo 1988 och Åbo 1994 och målet är konkreta förslag till de nordiska regeringarna. Hyllas ska också den ”mödosamma kamp som bedrevs av kvinnorörelsen under en tid då kvinnor varken hade rösträtt, blev myndiga eller ansågs arbetsföra utanför hemmet”. Ett annat fokus är att informera om Kvinnokonventionen och handlingsplanen Platform for action från FN-konferensen i Beijing, som allmänt ses som en stor seger i kampen för kvinnors rättigheter.

Den första dagen avslutades för en stund sedan med en välbesökt invigning som föregåtts av både utspel från toppolitiker och sedvanligt myller bland seminariesalar och utställningsmontrar. På senare tid har jämställdhetsfrågorna blivit allt hetare och Feministiskt initiativs skräll i EU-parlamentsvalet, där de fick ett mandat för Soraya Post, har fått allt fler politiker att nervöst rassla fram några förslag på området. Efter konferensens första dag är intrycket att det finns alla möjligheter för Nordiskt forum att bli den kraftsamling för feminismen som arrangörerna hoppas på.

Är du på plats? Fria ex av Miljömagasinet finns i Gröna kvinnors monter A15.

En hel del kultur på programmet, här dansas det tango.

Vind i seglen för Feministiskt initiativ.

Fullt i bänkraderna när professorerna Tiina Rosenberg och Drude Dahlerup talar om kopplingar mellan universitetet och "fältet", Viktigt att fortsätta vara aktivist tycker Tiina Rosenberg men ogillar att många bränner ut sig genom gratisarbete med sådant som egentligen är hela samhällets ansvar.

Mycket kvar att göra inser man efter ett besök i den här montern.

Föredömligt med fri lokaltrafik för alla konferensdeltagare! Hörde åtminstone en som tänkte om från bil till tåg inför morgondagen.

Text och foto: Benita Eklund

1 kommentar:

  1. Det är männens uppgift att utföra samhällets farliga jobb,
    och därför är mer än 90 procent av alla som dör på jobbet män.

    En av de mest utsatta grupperna i samhället är de som inte har
    en egen bostad. 75 procent är män.

    Det är mer än dubbelt så många män som kvinnor som tar
    sitt liv i Sverige.

    Det är nästan dubbelt så många kvinnor som män som tar ut
    en examen från universitet och högskolor.

    Mer än 90 procent av all enskild vårdnad tillfaller modern.

    Män lever drygt 4 år kortare än kvinnor.

    Varje år läggs det 30 miljarder kronor mer på kvinnors sjukskrivningar
    än på männens.

    ÄR INTE JÄMSTÄLLDHET 2 kön?

    SvaraRadera