lördag 14 juni 2014

Kärlek, fest och protest


Som ett fristående komplement till Nordiskt forum arrangeras samtidigt Feministisk festival i Folkets park i Malmö. Fokus är ”aktivism, aktivitet, kunskap och kultur” och festivalens slogan lyder ”Kärlek, fest och protest”.


I solen på gräsmattan hänger njutande feminister och i Moriska paviljonen pågår seminarier och workshops. Kvällarna har bland annat bjudit på humor, artister och en talkshow.



Panelsamtal om hur olika grupper kan mötas och förenas i kampen för inflytande i samhället. Men samtalet, som också involverar publiken, kommer också att handla om hur man undviker att cementera maktstrukturer i den egna gruppen.


Sandra Eriksson från Linje 17 mot rasism och Rudy Mengesha från Afrosvenskarnas forum för rättvisa talar med moderatorn Pouran Djampour om social mobilisering.
Ruby Mengesha berättar om den stödpersonverksamhet de har byggt upp, där den som är brottsoffer och traumatiserad kan få hjälp med vardagen. Medan Sandra Eriksson berättar den fascinerande historien om hur de boende i Kärrtorp tog tillbaka makten över sina kvarter, med stöd av cirka 40 000 andra...
Det började med nazistsymboler på lyktstolpar och en man som blivit misshandlad, några boende i området arrangerade en manifestation mot nazism som blev rikskänd när den angreps. Någon vecka senare samlades över 16 000 människor i Kärrtorp för en antirasistisk manifestation. Det hela spred sig över landet i andra stora demonstrationer och ringarna på vattnet har inte tagit slut där. Nya grenar i nätverket kring Linje 17 tillkommer hela tiden, mötesplatser skapas och den 6 september blir det festival ”för full färgprakt”. Sandra Eriksson betonar vikten av att stödja varandra i gruppen och gemensamt skapa trygghet.
- Man måste våga vara antirasister trots hotbilden, säger hon.

Text och foto: Benita Eklund



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar