fredag 13 juni 2014

Hyllningskörer och öronbedövande applåder


Vigdís Finnbogadóttir, Erik Ullenhag och Gudrun Schyman.
Integrationsminister Erik Ullenhag håller ett långt rörande tal om situationen för romer och resande. Och Astrid Johansson imponerar med sin berättelse om hur hon trots kompakt motstånd fick bort en sexistisk målning på sin skola. Vi möter också en riktig tungviktare denna förmiddag i ex-presidenten Vigdis Finnbogadottir, världens första demokratiskt valda kvinnliga stadshuvud. Men programpunkten ”Run the world!” som inleder dag 2 på Nordiskt Forum domineras ändå totalt av Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman och den nyblivna EU-parlamentarikern Soraya Post, och den starka respons de får från den stora publiken.

Feministiskt initiativs EU-parlamentariker Soraya Post.
Soraya Post, som själv har romsk bakgrund, berättar personligt om sin resa till EU-parlamentet som ”en saga”. Hon började lämna utanförskapet för 10-15 år sedan och menar att en nyckel var att medvetet börja tänka på sig själv som jämställd, ”jag är lika bra som du”. Hon berättar om ett sökande efter hur man ska bete sig för att bli hörd; genom att balansera språk, kroppsspråk och kultur, och om en omvärld som sätter upp gränser för hur mycket man får växa och hur mycket man får "sticka ut".

Gudrun Schyman, uppbackad av tv-skärmar vid sidorna av den stora scenen, blickar bakåt mot tider när det gick trögt för partiet och menar att det nu rör sig framåt eftersom de arbetat "systematiskt, organiserat och långsiktigt. Hon tillägger att de fått draghjälp av den växande antirasismen, där många upplever feminismen som en tydlig ideologisk motpol till fascism och rasism.
Och hon talar, till publikens förtjusning, som om allt annat än en valsuccé nu är fullständigt uteslutet.
- Vi går från att försöka påverka dem som har makten till att ta makten, säger hon och berättar att Feministiskt initiativ ska driva politiken mot samarbete och transparens.
- Vi går inte till val med knuten näve utan med öppen hand. Vi går till val med kärlek, vi tror på den mänskliga kraften.

Text och foto: Benita Eklund

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar