fredag 13 juni 2014

Kärnfrågan i energidebatten

Fler kvinnor i beslutande organ för att forma världen
på lika villkor, säger Ewa Larsson.
Ewa Larsson, Gröna Kvinnors ordförande, inledde seminariet med några korta fakta om kärnkraften för att sedan mer ingående peka på sambandet mellan den, det ekonomiska systemet och den patriarkala strukturen.
– Om vi ska utveckla energisektorn har vi inte råd med kärnkraft, som skattefinansieras trots att EU säger att vi inte ska skattesubventionera energisystem.

Gröna kvinnor, en feministiskt partipolitiskt fristående förening, arbetar för att få upp jämställdhet högst på dagordningen. Seminariet på nordiskt forum, Kärnkraft och kärnavfall i ett feministiskt perspektiv, arrangerades tillsammans med Milkas, Miljörörelsens kärnavfallssekretariat.
– Det finns väl inga politiker i dag som säger att de är emot jämställdhet men ändå tränger jämställdheten inte ner i strukturerna, säger Ewa Larsson.

Kärnkraftsindustrin, liksom andra industrier, domineras av män. Fler män än kvinnor arbetar på kärnkraftsanläggningar, män sitter i beslutande positioner och är de största användarna av energi. Undersökningar visar att oavsett inkomst använder män generellt mer energi än kvinnor uppgav Ewa Larsson.
– När vi argumenterar för att stänga kärnkraftverken använder vi oss av flera skäl. Men då får vi höra att vi verkar förvirrade. Vem bestämmer det, säger hon.

Gröna kvinnor arbetar för att få 50/50 i könsbalans i beslutande organ. Jämställda strukturer där minst femtio procent kvinnor medverkar i omställningen och en grön feministisk ekonomi där sociala villkor tillmäts lika stor betydelse som miljö och ekonomi är grunden för ett hållbart samhälle.
– Fler kvinnor behövs, inte för att administrera männens värld utan för att forma världen på lika villkor, säger Ewa Larsson.

I seminariet medverkade också Eva Hallberg, Milkas, som talade om slutförvaret, och Ulla Klötzer, Kvinnor mot Atomkraft Finland, gav sin bild av situationen i Finland och om planerna för ny kärnkraft. Vivianne Gunnarsson modererade. Artikel kommer i nästa nummer av Miljömagasinet.

Eva Hallström, Ewa Larsson, Ulla Klötzer och Vivianne Gunnarsson.
Text och foto: Charlotte Wester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar