måndag 30 juni 2014

Lena Ek planterar träd för Afrika

Miljöminister Lena Ek har planterat ett träd för Vi-skogen i Afrika.   

Under Almedalsveckan har biståndsorganisationen Vi-skogen ett pågående event där politiker och toppolitiker erbjuds att plantera ett träd vid Sidas mötesplats ”Sverige i Världen”, och ett motsvarande träd kommer även att planteras i Afrika lovar Vi-skogen. Grunden för organisationens arbete är så kallad agroforestry, vilket innebär att träd och grödor planteras tillsammans och de arbetar med att stödja lantbrukare i länderna runt Victoriasjön. Avskogningen i utvecklingsländer är ett erkänt stort problem för både befolkningen, den lokala miljön och det globala klimatet.

Problemen med avskogning i andra länder skapar heller inte några större skiljelinjer i svensk politik. Både sossarnas Stefan Löfven och miljöminister Lena Ek (C) var på plats under måndagen. Senare under veckan bidrar bland annat partiledarna Åsa Romson (MP) och Jonas Sjöstedt (V), lantbruksminister Eskil Erlandsson (C) och Marit Paulsen (FP) till trädplantering i Afrika.
Lena Ek lyfter efter sin planteringsinsats vikten av både jämställdhet och miljöarbete för att lyfta människor ur fattigdom. Hon lyfter även Sverige som ett föredöme med återplantering av den skog som avverkas.

Men när det gäller det svenska skogsbruket som föredöme går meningarna isär. Föreningen Skydda skogen riktade exempelvis nyligen skarp kritik mot regeringen för att de i sin senaste strategi och proposition för biologisk mångfald och ekosystemtjänster endast planerar att skydda ytterligare 0,7 procent av skogsmarken fram till 2020. Strategin röstades igenom i riksdagen förra veckan, med Miljöpartiet och Vänsterpartiet som reserverade sig (röstade emot).
Skydda skogen beskriver ett ekosystemskifte i Sverige där ”varierade artrika naturskogar och gamla bondeskogar har förvandlats till industriåkrar och trädplantager”.
Även WWF var kritiska och kallade förslaget för ett luftslott när det presenterades i mitten av mars.
– Det här var regeringens sista chans under mandatperioden att komma med kraftfulla åtgärder för att nå miljömålen, men tyvärr togs den inte, kommenterade Peter Westman, naturvårdschef på WWF, i ett pressmeddelande.
Det känns ju märkligt att strategin om hållbarhet inte ska gälla i Sverige också. På en direkt fråga om biologisk mångfald i svenska skogar och om mängden träd alltid är det mest viktiga, svarar Lena Ek i Visby:
 I första steget är det det, men det finns alltid förbättringspotential. Där man har avskogning i världen är det viktigt att återplantera, och inte i plantageform utan på ett hållbart sätt.

Text och foto: Sofia Härén



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar