söndag 15 juni 2014

Möjligt politiskt maktskifte sätter fokus på feminism

Alexandra Pascalidou
Hur får vi in jämställdhetsaspekter i regeringars budgetarbete och hur följs arbetet med jämställdhet upp? På seminariet Feministisk ekonomi – ekonomisk och social utveckling deltog Agneta Stark, docent i företagsekonomi, Toril Nustad, Kvinnefronten Norge, och Katrín Anna Gudmundsdóttir, Finansministeriet Island. Alexandra Pascalidou modererade.

Inledningsvis ombads samtliga i panelen att beskriva vad som behövs för att jämställdhetsintegrera en stadsbudget. Katrín Anna Gudmundsdóttir lyfte fram att jämställdhetsaspekten måste finnas med i samtliga fyra grundstenar; politisk vilja, kompetens, kvinnors aktiva påverkan och kunskap om infrastrukturen. Hon gav sedan den isländska definitionen på en feminist: ”Du som vet att jämställdhet inte är nådd och som vill arbeta för förändring”.

Sociala sektorn minskar
Toril Nustad menade att löneskillnaderna måste minska och möjligheten till ökad arbetstid för deltidsanställda öka, samt att vi måste slå vakt om den sociala sektorn.
– Offentlig sektor och den sociala servicen är attackerad i Norge och de nordiska länderna, säger hon och fortsatte: Alla måste kunna försörja sig på sin lön. Vi måste ta kampen och göra det tillsammans med de fackliga organisationerna.
På frågan varför satsningen på den sociala sektorn i Norge gått tillbaka trots god ekonomi, svarade hon att IMF sätter press på de nordiska regeringarna att öka privatiseringen för att minska kostnaderna för social service.

Kvinnor drabbas hårdast
Agneta Stark tog upp att de nordiska länderna går mot att stänga landsgränserna och att fler kvinnor behövs i beslutande organ för att bredda perspektiven i politiken.
– De nordiska länderna är sedan tidigare förebilder och vi måste speciellt uppmärksamma denna utveckling, säger hon och fortsatte: För att jämställdhetsintegrera behövs kvinnor i alla nivåer. Det är viktigt att sätta mål men vi måste också kvalitetskontrollera och revidera jämställdhetsmålen ofta. Vi måste ha ett löpande långsiktigt arbete innan kriserna kommer, för när krisen är där vågar ingen politisk ledning ta nya, stora beslut, säger hon.

Satsa på jämställdhet Borg
Erfarenheterna från krisen i Grekland visar att besparingar vid ett krisläge sker på områden som drabbar kvinnor mycket hårt, vilket bekräftades av Alexandra Pascalidou som berättade att hon sett detta med egna ögon.
Agneta Stark påpekade att vi måste kräva att våra politiker läser sina budgetförslag och inte bara ”skriver dem”. Anders Borg, svensk finansminister, hade tidigare på sitt besök på Nordisk Forum fått frågan hur han ansåg att regeringens satsning på jämställdhet passade med att lägga fram ett förslag där fyra av fem konsekvensutredningar visade att kvinnor drabbades negativt. På det svarade han att han inte läst utredningarna. 

Från vänster Toril Nustad, Agneta Stark, Katrín Anna Gudmundsdóttir
Text och foto: Kerstin Persson-Wester

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar