tisdag 10 juni 2014

En mycket lyckad klimatriksdag

Annika Elmqvist på Klimatriksdagen.
Miljömagasinet är ute på sommarturné och via bloggen kan du följa med. I helgen var vi med när gräsrotsinitiativet Klimatriksdag 2014 blev verklighet. 600 personer deltog när över 200 motioner kokades ner till 7.
Klimatriksdagen i Norrköping är den första i sitt slag och målet är ett större genomslag för klimatfrågan i politiken och valrörelsen.
Annika Elmqvist är en av initiativtagarna men betonar att det är en stor mängd människor som gjort klimatriksdagen möjlig. Hon berättar att de enbart fått positiva reaktioner under helgen.
– Det överträffar alla våra förväntningar, det är så härligt.

Samla folkrörelser
Syftet med klimatriksdagen är att samla folkrörelser för att visa att det finns ett starkt och brett stöd för en snabb omställning till ett hållbart samhälle.
– De som har arbetat med motionerna tycker att det har kommit in så många bra genomtänkta förslag att vi vill ge ut alla i en bok, berättar Annika Elmqvist.
Klimatriksdagen inleddes på fredag eftermiddag med torgmöte och en marsch genom Norrköping fram till De Geer-hallen med ett omfattande kulturprogram. Under lördagen delades deltagarna upp i sju arbetsgrupper för att diskutera och rösta fram de fem bästa eller viktigaste motionerna i varje kategori. Samtidigt pågick flera parallella föreläsningar, workshops och seminarier.

Moderaterna frånvarande
På söndag förmiddag fick alla deltagare rösta fram sju av dessa 35 motioner för att presentera ett prioriterat budskap från Klimatriksdag 2014. Alla motioner lämnades sedan över till inbjudna representanter från riksdagspartierna och deras ungdomsförbund, under stämningsfulla former i Värmekyrkan i Norrköping.
Varken Moderaterna eller Sverigedemokraterna svarade dock på inbjudan trots att de blivit påminda och påringda.
– Det får stå för dem, säger Annika Elmqvist.
För de frånvarande två partierna hålls en varsin tyst minut under överlämningsceremonin.
Centerpartiets representant, Karin Jonsson (oppositionsråd i Norrköping) lovar att lämna över motionerna till sin partikamrat, miljöministern Lena Ek, och berättar att Ek är intresserad av klimatriksdagens beslut.
Socialdemokratiska riksdagsledamoten Sara Karlsson berättar att hon ska låta motionerna ligga till grund för deras klimatarbete framöver och Vänsterpartiets riksdagsledamot Jens Holm lovar att ta upp motionerna redan dagen efter i Riksdagens debatt om klimatpolitik. Miljöpartiets riksdagsledamot Annika Lillemets tackade även alla närvarande för deras viktiga engagemang.

Större självförtroende
Totalt har över hundra stycken föreningar, organisationer, folkhögskolor, och företag undertecknat Klimatriksdagens gemensamma värdegrund. Exempelvis Naturskyddsföreningen, där både riksstyrelsen och flera lokala kretsar och grupper har skrivit under, Svenska kyrkan, PUSH Sverige och Jordens Vänner. I förra veckan tillkom  bland annat Transportarbetarförbundet och Emmaus Fredriksdal gick under våren in som huvudsponsor för arrangemanget.
– Jag tänker att vi kan få större självförtroende, vi som brinner för de här frågorna. Att känna att vi inte är ensamma, säger Annika Elmqvist. Det har dykt upp folk hela tiden från många olika håll och jag hoppas det kan leda till nya oväntade saker.
Föreningen Klimatriksdag 2014 som skapades enbart för detta ändamål ska läggas ner vid årets slut och Annika Elmqvist menar att engagemanget nu får ta andra former.
– Jag ska vila mig ett tag, har inte planerat in några andra saker ett tag framöver, säger hon och skrattar.
Hon tycker att det är bra att sätta upp delmål för att orka.
– Som att ”Jag gör det här och sedan kan jag känna mig nöjd”. Ett litet steg kan vara väldigt viktigt, och att försöka tänka positivt och entusiasmera människor.  

Text och foto: Sofia Härén

Se alla motionerna på: www.klimatriksdag2014.se
De framröstade motionerna från sju kategorier:
Ekonomi: ”Förändra reglerna för AP-fonderna”
Energi: ”Nya ägardirektiv till Vattenfall”
Infrastruktur: ”Miljövänliga transporter ska vara de mest attraktiva. Även prismässigt!”
Konsumtion, mat och livsstil: ”Gör offentlig konsumtion och upphansling klimatsmart”
Påverkan, metoder: ”Utbildning för hållbar utveckling”
Politik 1 – Nationellt och internationellt: ”Genomför klimatberedningens förslag!”
Politik 2 – Klimatpolitik och växthusgaser: ”Halvera Sveriges klimatpåverkan under nästa mandatperiod”

I papperstidningen denna vecka och nästa kommer utförligare rapporter från Klimatriksdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar